Шон Пен взел интервю с Ел Чапо преди наркобаронът да бъде заловен

Американският актьор Шон Пен се е срещнал тайно с наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо преди арестуването му, за да вземе от него интервю,предадоха световните агенции, цитирани от БТА. То вчера се появи в сп. "Ролинг стоун". Интервюто е публикувано ден след залавянето на Ел Чапо в мексиканския щат Синалоа, след като той се укриваше от правосъдието 6 месеца след зрелищното си бягство от строгоохраняван мексикански затвор.

Шон Пен разказа, че през октомври 2015 г. е отишъл в мексиканската джунгла, където е имал среща с Ел Чапо, която е продължила седем часа. Последвали са допълнителни интервюта по телефона или чрез видеовръзка. Шон Пен допълва, че мястото на срещата е било непознато за него. Представител на мексиканското правителство, пожелал да запази анонимност, каза, че срещата на Ел Чапо с Шон Пен е била част от елементите, които са довели силите на реда до арестуването на наркобарона - тоест, че мексиканските власти са знаели за нея.

Връзката между Шон Пен и Ел Чапо се осъществила от мексиканската актриса Кейт дел Кастийо. В миналото тя открито изразяваше подкрепата си за наркобарона. Докато Ел Чапо бягал от правосъдието, той решил да заснеме документален филм за живота си и доверил грижите за проекта именно на Кейт дел Кастийо. В миналото самата Кейт пък е играла в мексиканска сапунена опера ролята на лидерка на наркокартел.

По време на интервюто Шон Пен и Ел Чапо говорели по широк кръг от въпроси - за детството на наркобарона, за отношението му към американската политика, към холивудската филмова индустрия. В интервюто Ел Чапо се похвалил, че е доставил повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да е друг дилър по света. Признал, че имал флотилия от подводници и самолети, камиони и кораби за целите на доставките.

Гусман разказал и някои подробности за бягството си от затвора "Алтиплано". Той споделил пред Шон Пен, че за прокопаването на тунела, дълъг 1,5 километра, по който той избяга от килията си миналия юли, неговият картел Синалоа е наел инженери, които са отишли в Германия за специално 3-месечно обучение за подобни подземни дейности. Пред Шон Пен Ел Чапо се съгласил, че наркотиците унищожават хората, но е добавил, че там, където е израснал той, не е можело човек да преживява по друг начин, освен чрез наркотрафик.

Наркобаронът прогнозира в интервюто, че дори и той да изчезне, трафикът на дрога няма да намалее и отрича да е виновен за високите нива на пристрастяване към наркотици по света. В интервюто Ел Чапо говори на испански и носи черна бейзболна шапка, но лицето му се вижда ясно, показват кадри към интервюто. На една от снимките Шон Пен се ръкува с Ел Чапо.

Коментари

Задължително поле