Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Клошари стават фабриканти срещу пакет цигари и бутилка алкохол

Клошари от Велико Търново стават крупни фабриканти по документи. Срещу пакет цигари и бутилка алкохол несретниците с охота поемат фирми с натрупани солидни данъчни задължения.

Така търновски гаврош се е сдобил с дружество с натрупан борч към държавната хазна от над 800 000 лв.Петко Радославов се води собственик на фабрика, както и че се занимава с хотелиерски бизнес, както и с производство на пелети и добив на дървесина. Реално обаче човекът обитава апартамент без стъкла на ул. „Рада Войвода“ в квартал „Чолаковци“ в старата столица. В жилището, в което липсва мебелировка няма електричество вече втора година, защото никой не плаща.
„Бях в затруднение, а енпознати хора ми предложиха да почерпка ако подпиша едни документи.Дори не знаех какви са. Постоянно ми пращат призовки за задължения, но аз не съм правил нищо и не знам защо търсят мен. От известно време нямам лична карта, защото валидността и изтече и не съм я подновявал заради безпаричие“, сподели изпадналият в нищета мъж, който обаче категорично отказва да бъде сниман.

Той признава, че никога не се е занимавал с бизнес, а е работил единствено като стрелочник и кантонер към железниците. Само през последните две години дружеството, което му е прехвърлено от горнооряховец, представя кухи фактури за над 20 млн. лв и успява да изтегли солидна сума под формата на данъчен кредит.
Веднага, след като данъчните засичат нередностите и правят серия от ревизии, фирмата вече е прехвърлена на Петко Радославов. Той няма имущество на свое име, следователно държавата няма да може да си върне парите обратно.
Това обаче не е единствения случай във Велико Търново на фирми фантоми, чрез които се източва ДДС. Най-ккрупните длъжници са съседи на ул. „Рада войвода“ и пресечките й – „Райчо Николов“ и „Бяла Бона“.Само в един от блоковете се водят 4 фирми. По документи дружествата извършват мащабна дейност, на която могат да съперничат единствено мощни индустриални зони.
„В действителност обаче става дума за дедесарски вериги, които акумулират фактури и успяват да източат държавата с фиктивни сделки и дейности“, обясняват данъчни експерти.

По традиция след като фирмите влязат в полезрението на приходното ведомство, светкавично са препродавани на клошари, алкохолици или бедняци, които нямат имущество и не могат да понесат отговорност. Сред „заможните предприемачи“ е и Огнян Занев. Той има четири дружества, които до едно се водят данъчни длъжници. Негова е „Видим- 21“, която се занимава с хотелиерство и ресторантьорство, софтуерната „Таркус“, „Лес инвест“, която добива дървесина, както и фирма, търгуваща с петрол и петролни продукти. Всяко едно от дружествата има борчове за поне 60 000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.