Най-новият филм на Иглика Трифонова открива „София филм фест“

Най-новата лента на режисьорката Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, ще открие 20-ия международен „София филм фест” на 10 март в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите. За него се заговори още през 2011 г., когато сценарият спечели наградата ScriptEast на името на легендарния режисьор Кшищоф Кешловски в съпътстваща програма на кинофорума в Кан.

„Прокурорът...” е бългаско-холандско-шведска копродукция, заснета по действителен случай. В центъра на сюжета е сръбското селянче Деян, което има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а после е ключов свидетел по дело срещу високопоставен сръбски военен в Международния трибунал в Хага.

Трифонова прави множество проучвания на документи, среща се с участници в събитията. Филмът е тематично продължение на предишните й ленти - игралния „Разследване”, отличен с 20 международни и национални награди, и документалния „Разкази за убийства”, изиграл съществена роля в дебатите срещу смъртното наказание през 90-те години. В главните роли са една най-известните френски актриси Роман Боранже („Диви нощи”, „Апартаментът”), шведът Самуел Фрьолер, Ованес Торосян, Красимир Доков и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура