Чужденец нарушава закона с кметска заповед

Споровете между съседи за граници между имотите им са сред най-честите поводи за съдебни дела. Стига се до процеси, които продължават с години, а казусите се заплитат още повече, ако по тях се появят и спорни решения на общински или държавни чиновници. Такъв е и случаят със столичанката Гергана Рачева, която от две години се опитва да докаже в съда, че съседът й строи, като нарушава границите на двора на наследствения й имот в Карлово. Комшията не е случаен - той е австралиец, пристигнал в България като активист на религиозната организация „Свидетели на Йехова“. Според Рачева управниците в Карлово го приемат като чуждестранен инвеститор и при явните негови нарушения на закона размахва заповедите на кмета и главния архитект и твърди, че властите са на негова страна.

Деймиън Дисни идва да живее в Карлово през 2010 г. През 2013 г. регистрира местно подразделение на „Свидетели на Йехова в България”, както и фирма „Казария” ООД. Дружеството купува двор от 402 кв. м на ул. „Хан Крум” №40. Така Дисни се оказва съсед на Гергана Рачева и съпруга й, собственици на имота на №38. Жената е филолог, работи в столично книгоиздателство и идва със семейството си в Карлово по няколко пъти годишно през отпуските.

„На 11 февруари 2014 г. се обади моя приятелка от града, която минала случайно и видяла, че откъм двора на австралиеца се строи, съборен е каменният дувар на нашия двор и са орязани клони на огромния кестен до нея, - разказа Гергана Рачева пред „Труд”. - След два дни пристигнах от София и подадох жалби до общината в Карлово, до полицията и прокуратурата, до дирекцията за строителен контрол в Пловдив. И изведнъж се оказа, че всички тези институции не само отказват да защитят нарушените ми права, а ме посрещат на нож, защото преча на чуждестранния инвеститор в Карлово”, добавя Рачева.

Жалбите й до общинските отдели „Екология” и „Незаконни строежи” са от 13 февруари. На тях от община Карлово й отговарят на 28 февруари, че строежът на Дисни е законен и не е установено навлизане в нейния имот, както и не са установени лицата, отрязали клоните на кестена.

Месец след нарушаването на границата излиза заповед 312 от 10 март 2014 г., подписана от тогавашния и сегашен кмет на Карлово Емил Кабаиванов. Нареждането задължава Гергана Рачева да осигури свободен достъп за строителството на жилищната сграда в съседния имот, за която Дисни има издадено редовно разрешително да гради на имотната граница. Изрично съгласие за такъв строеж или пък дори уведомяване на съседите липсва. С документа кметът дава право на работниците да влизат в имота на Рачева за периода 5 март - 31 август 2014 г. Със същата заповед Дисни се задължава веднага да отстрани всички повреди, причинени във връзка с изпълнение на строителните работи.

Рачева обжалва заповедта на Кабаиванов пред Административния съд в Пловдив. На 30 март м.г. съдия Стоил Ботев е категоричен, че актът на карловския кмет трябва да бъде отменен. Ето част от мотивите му. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) кметът може да учреди право на преминаване през чужди поземлени имоти, когато не е постигнато съгласие между собствениците и друго техническо решение е явно икономически неизгодно. Въпреки че Дисни и съседката му Рачева се познават, той не я потърсил, за да поиска от нея доброволно разрешение. А кметът Кабаиванов пък подписал заповедта си месец след старта на строителството, когато наред с други институции вече е бил сезиран от Рачева, че в имота й е навлезли хора от бригадата на Дисни, съборили са дувара и са отрязали клони от кестена.

По жалба на Рачева Районната прокуратура в Карлово образува досъдебно производство за самоуправство и унищожаване и повреждане на чуждо имущество срещу неизвестен извършител. През септември 2014 г. делото е прекратено от прокурор Антоанета Симеонова поради липса на доказателства за самоуправство, а за орязването на кестена е започнато административно-наказателно производство срещу бригадира, пратил работниците да го отсекат.
След едногодишно ходене по мъките на Гергана и съпруга й и многократни уверения на общината и лично на кмета Кабаиванов, че строежът на Деймиън Дисни е с "перфектни документи", се стига до 2 февруари 2015 година, когато със заповед N ДК-10-ЮЦР-07/02.02.21015 на началника на РДНСК Южен централен район, гр. Пловдив, е отменено строителното разрешение на Деймиън Дисни.

Дисни пък завежда дело срещу съседката си за обида, тъй като във фейсбук го наричала „йеховист, който руши и завзема” и „търговец на души”.

Към момента съдебният спор между двамата продължава - Дисни обжалва заповедта на РДНСК за отмяна на строителното разрешение. Въпреки че общината и главният архитект на град Карлово са призовани на делата, те не се явяват.
Видно е с просто око, а вече е и потвърдено от досегашни съдебни експертизи, че железобетонната стряха на покрива на новопостроената сграда на Дисни навлиза с 80 см в имота на Рачева. Последното заседание по делото бе на 19 декември м.г. в административния съд в Пловдив. Екип на „Труд” бе в залата и се опита да даде думата на Дисни като страна в спора. Той отказа категорично да представи своята позиция и дори настоя снимките на нашия репортер да бъдат изтрити, тъй като не желае да бъде фотографиран. Процесът продължава през февруари.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов:
Ще изпълня каквото и да е решение на съда

„Разрешителното за строеж на въпросната сграда е издадено от предишния главен архитект на община Карлово. Въз основа на него подписах моята заповед, която е само за достъп при строителство - припомни си вчера кметът Емил Кабаиванов.

- Разбира се, че заповедта ми може да се обжалва и да бъде отменена, както и стана. Случаят обаче не еднозначен и не желая да вземам страна, тъй като все още не е решен в съда. Мога да кажа само, че както кмет ще изпълня съдебното решение, каквото и да е то. По никакъв начин не съм толерирал г-н Дисни, камо ли пък като чуждестранен инвеститор, а най-малко по религиозни причини. Моля ви се, хората ме познават от протестите срещу връщането на Куршум джамия… Опитваха се по време на предизборната кампания да ме атакуват по повод на „Свидетели на Йехова“, но акцията им не се получи. До мен също са достигали слухове, че постройката можело да стане молитвен дом, но разрешителното е за строеж на г-н Дисни е за жилищна сграда и за нищо друго”, категоричен бе кметът Кабаиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право