Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Димитър Маргаритов: Потребителските спорове ще се решават безплатно

Заседанията на помирителните комисии могат да са и неприсъствени, тоест да се провеждат онлайн, заяви председателят на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Потребителите и търговците могат да обменят информация дистанционно, допълни той.

За трансграничните спорове ще има специална форма, която ще е достъпна на сайта на КЗП, допълни Маргаритов.

Помирителното производство не е панацея, но може да помогне за решаването на тези 18 000 жалби, които получаваме годишно, каза и председателят на КЗП Димитър Маргаритов.
Новите секторни помирителни комисии ще бъдат нотифицирани от Европейската комисия през следващата седмица. Те ще бъдат в 5 важни области – енергетика, водоснабдяване и канализация, телекомуникации, транспорт и финанси.
Общите потребителски комисии ще бъдат 12 и ще се намират в по-големите градове на страната. Те ще бъдат тричленни – председател и представители на заинтересованите страни.

Ще бъде не лека задача, защото трябва да сме достатъчно атрактивни, за да привлечем участие в тях, защото участието в тях е доброволно. Ще имам и нужда от административен капацитет, напомни Маргаритов.
Той обясни,, че помирителното производство е доброволно, към комисиите не могат да бъдат отправяни задължителни указания, независимо, че в тях има представители на управителни органи.

Председателят на КЗП напомни, че комисията ще разглежда спорове, след като търговецът и потребителят са опитали да решат проблема безуспешно. Разглеждането се внася в комисия – от е безплатно, заплаща се само, ако някой от страните иска допълнителни експертизи или вещи лица. Помирителното производство не е условие за предявяване на съдебен иск, както и не спира такова, заключи Маргаритов.

Още по темата четете тук:

Мая Манолова: Всяка трета жалба е срещу топлофикациите и енергото

Зам.-министър Везиева: Помирителните комисии са евтин начин за решаване на спорове

КЗП има списък на търговците, готови да участват в потребителски спорове

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.