Димитър Маргаритов: Потребителските спорове ще се решават безплатно

Заседанията на помирителните комисии могат да са и неприсъствени, тоест да се провеждат онлайн, заяви председателят на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Потребителите и търговците могат да обменят информация дистанционно, допълни той.

За трансграничните спорове ще има специална форма, която ще е достъпна на сайта на КЗП, допълни Маргаритов.

Помирителното производство не е панацея, но може да помогне за решаването на тези 18 000 жалби, които получаваме годишно, каза и председателят на КЗП Димитър Маргаритов.
Новите секторни помирителни комисии ще бъдат нотифицирани от Европейската комисия през следващата седмица. Те ще бъдат в 5 важни области - енергетика, водоснабдяване и канализация, телекомуникации, транспорт и финанси.
Общите потребителски комисии ще бъдат 12 и ще се намират в по-големите градове на страната. Те ще бъдат тричленни – председател и представители на заинтересованите страни.

Ще бъде не лека задача, защото трябва да сме достатъчно атрактивни, за да привлечем участие в тях, защото участието в тях е доброволно. Ще имам и нужда от административен капацитет, напомни Маргаритов.
Той обясни,, че помирителното производство е доброволно, към комисиите не могат да бъдат отправяни задължителни указания, независимо, че в тях има представители на управителни органи.

Председателят на КЗП напомни, че комисията ще разглежда спорове, след като търговецът и потребителят са опитали да решат проблема безуспешно. Разглеждането се внася в комисия – от е безплатно, заплаща се само, ако някой от страните иска допълнителни експертизи или вещи лица. Помирителното производство не е условие за предявяване на съдебен иск, както и не спира такова, заключи Маргаритов.

Още по темата четете тук:

Мая Манолова: Всяка трета жалба е срещу топлофикациите и енергото

Зам.-министър Везиева: Помирителните комисии са евтин начин за решаване на спорове

КЗП има списък на търговците, готови да участват в потребителски спорове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес