Избягал от затвор в Израел убиец се крие в България

Израел иска екстрадицията на палестински затворник, който е получил разрешение за пребиваване в България през 2012 година. Гражданинът на Палестинската Омар Зайед е обявен за общодържавно издирване.Това се разбира от съобщение на прокуратурата.

Зайед се издирва от израелските съдебни власти за доизтърпяване на наложеното му наказание "доживотен затвор" по присъда за убийство от Окръжния съд в Йерусалим още през 1986 г.

През април 1990 г. Зайед е избягал от болница във Витлеем и оттогава се укрива. Израел е изпратила официална молба за екстрадиция според изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция и уверява, че ако бъде екстрадиран, Зайед няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко и нехуманно отношение, а правата му ще бъдат гарантирани.

След постъпване на молбата за екстрадиция прокуратурата е разпоредила на МВР задържането на Зайед за 72 часа. Досега палестинецът не е издирен от органите на СДВР-МВР.

Сигнализирана е и Софийската градска прокуратура, която е компетентна при задържане на мъжа да внесе искане до съда за определяне мярка за неотклонение, до приключване на производството по екстрадицията. Самата молба за екстрадиция също ще следва да бъде разгледана от Софийския градски съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право