БСП и АБВ се разминават за общ кандидат за президент (Обзор)

БСП и АБВ са на път да се разминат за възможността да издигнат общ кандидат за президент тази есен. И двете партии отказват другата да диктува тона в евентуалните преговори по въпроса. Темата е на дневен ред, след като в понеделник лидерът на ПЕС Сергей Станишев отправи призив за диалог в лявото пространство, който да завърши с обща кандидатура за държавен глава – идея, лансирана преди време и от лидера на АБВ Георги Първанов.

На „Позитано“ 20 официално не желаят още сега да говорят за президентските избори, тъй като „това би замъглило разговора за основните проблеми, пред които е изправена страната“. Неофициално обаче ръководството на БСП е раздразнено от желанието на АБВ да диктува тона в преговорите, което прозирало и в публичния дебат за фигурата на бъдещия президент, който партията на Първанов стартира в неделя.

„За нас не е приемливо такова условие БСП да играе водещо място в преговорите за обща президентска кандидатура“, коментира зам.-шефът на АБВ проф. Борислав Борисов. Ден по-рано Станишев даде да се разбере, че разговорът трябва да се инициира от столетницата, тъй като тя е най-голямата лява партия.

И двете партии не изключват ДПС като партньор 

Официално дебатът ще стартира по инициатива на АБВ в неделя, когато в НДК ще се съберат експерти и интелектуалци, за да разсъждават върху въпроса дали президентът трябва да бъде „лидер или придатък“. Според соцлидера Михаил Миков идеята за дебата е „чудесна“.

И БСП, и АБВ не изключват ДПС като възможен партньор в президентските избори, макар и днес да бяха лаконични в коментара на възможността. Обикновено партията на Ахмед Доган не издига кандидат за държавен глава.

Левите критикуват Бъчварова, но не и искат оставката 

На „Позитано“ 20 дори са решили да търсят първо ДПС за подкрепа на идеята за вот на недоверие към кабинета „Борисов 2“. Според Миков мотивът на искането за вота може да е заради провал във вътрешната сигурност и борбата с престъпността.

В АБВ също не са доволни от работата на ръководството на МВР покрай двете показни убийства от последните дни, като дори определят отсъствието на министър Румяна Бъчварова от страната като „нелепо“. Нито едва от двете леви партии обаче не иска оставката и.

От формацията на Първанов настояват за диалог с другите управляващи партии за кадрови промени в правителството. Сред слабите сфери били здравеопазването и образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика