Купуваме двигатели за МиГ-29 от Русия (обзор)

Хибридната война на българското военно министерство влезе в нов етап. Премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев обявиха, че ще поръчат шест чисто нови двигателя за изтребителите МиГ-29. Нови двигатели за такива самолети има единствено в Русия, заявиха за „Труд“ оръжейни експерти. Военното министерство ще търси да купи и кутии за самолетните агрегати и други части, които има само в складовете на РСК МиГ.

Борисов и Ненчев наблюдаваха вчера в авиобаза „Граф Игнатиево“ полет на български МиГ-29 с двигатели, които ни бяха дадени назаем от Полша. Заради хибридната война министър Ненчев отказа руската компания РСК МиГ да поддържа самолетите ни и сключи договор с Полша да ремонтира 6 двигателя.

Министър Ненчев демонстративно летя вчера на МиГ-29. Летци от базата се шегуваха дали ще е толкова смел да се качи на изтребител, който ще бъде с ремонтирани в Полша наши двигатели, но с незнайно какви части.

„В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод „Авионамс“, съобщи премиерът. Не е ясно за какво им е той на военните, тъй като в него са били ремонтирани единствено МиГ-21. Това е бившият завод ТЕРЕМ „Георги Бенковски"-Пловдив, приватизиран преди пет години от дружества до банкера Цветан Василев. Мажоритарен собственик на „Авионамс" е „Хедж инвестмънт България" АД. Неин собственик е фирма EFV International Financial ventures LTD, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия