Веселин Топалов потвърди участие на претендентския турнир в Москва

Веселин Топалов потвърди участието си на претендентския турнир за световната титла по шахмат в Москва от 10 март. Най-добрият ни шахматист и неговият мениджър Силвио Данаилов имаха съмнения дали да подпишат договора с Международната федерация (ФИДЕ), но в крайна сметка го направиха.
„Неведнъж съм казвал, че след скандалните случки в Елиста през 2006 г. Веско се чувства некомфортно на руска територия и затова дълго обмисляхме дали да играе - коментира Данаилов. - Най-лесното бе да се откажем, но решихме да приемем предизвикателството.“
Всичките осем гросмайстори са потвърдили участие освен Топалов - Вишванатан Ананд (Индия), Хикару Накамура (САЩ), Аниш Гири (Холандия), Фабиано Каруана (САЩ), Сергей Карякин (Русия), Пьотър Свидлер (Русия) и Левон Аронян (Армения). Победителят от турнира ще оспорва световната титла на норвежеца Магнус Карлсен.
Топалов ще се готви в Испания, а през февруари ще участва на турнир по бърз шахмат в Бразилия, където ще даде сеанс на едновременна игра и ще чете лекции. До няколко дни той трябва да реши с кои треньори ще работи за партиите в Москва, но плановете са да не се сформира голям щаб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт