На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Регистър пресича измами със субсидии

Фермери ще могат да докладват свои колеги, ако мамят с броя на отглежданите от тях животни и така източват хазната със субсидии. Това ще е възможно, след като до края на годината на сайта на агенцията по храните (БАБХ) заработи електронна онлайн система за всички ферми в страната и броя на отглежданите в тях животни.

Системата ще е достатъчна за всички граждани, съобщи вчера земеделският министър Десислава Танева. Така фермери, съседи и граждани ще могат да следят и да сигнализират за измами. „Агенцията по храните контролира 130 000 обекта в страната, няма как да е супергерой, така че много важен е и гражданският контрол“, аргументира се Танева.

И в момента държавата има електронна система за отглежданите у нас животни – ВеиИс. Тя обаче не е публично достъпна, а от години фермерите се оплакват, че данните в системата не са верни и са ощетявани. Земеделският министър вчера не можа да уточни дали ще се надгражда старата система, или ще се изгражда изцяло нова. Тя уточни, че тепърва предстои да се стартира обществена поръчка за бъдещия ИТ продукт.

По изискване на ЕС агенцията по храните ще трябва да провери качеството на суровото краве мляко във всички ферми и обори в страната. Ветеринарите ще правят проверките и с таблети, отбеляза шефът на агенцията д-р Дамян Илиев. На екрана на таблет ще се появява стандартизиран чек лист, на който ще се отбелязва дали по сграден фонд и хигиена оборите отговарят на нормите на ЕС. От таблетите резултатите директно ще влизат в готвената нова електронна ветеринарна система.

Ще се вземат и проби от млякото, които ще се анализират в две от държавните лаборатории, уточни Илиев. ЕК нареди тези проверки, за да се види каква част от млякото в България покрива нормите на ЕС за хигиена и бактерии. Дамян Илиев бе категоричен, че фермите или мандрите, които бъдат изловени, че мамят, ще бъдат глобявани. По принцип санкциите стартират от 500 лв. и растат в зависимост от установените нарушения.

БОНУС

Вдигат с 15%

заплатите на

инспекторите

Заплатата на инспекторите в агенцията по храните, които работят на терен, ще бъдат повишени с до 15%. В момента средното възнаграждение в системата е 700 лв., посочи земеделският министър Десислава Танева. 1200 инспектори на агенцията отговарят за контрола на всички субекти по хранителната верига, макар че общият персонал на ведомството е 2300 души. Танева обеща да увеличи броя на инспекторите за сметка на съкращения в администрацията. Агенцията е изчистила забавените си плащания към контрагенти, съобщи министърът. „Останала е само сума, която трябва да се плати на един екарисаж, но това е, защото има спор за размера й“, посочи Танева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.