Чирпан чества Яворов

Днес за 48-ми път в гр. Чирпан ще се проведат Яворовите януарски дни. Традицията датира от 1968 г. и събира в мразовития месец стотици почитатели на Яворов от страната и чужбина. Тези празници са най-значимото културно събитие за родния град на поета. Откриването на празника както винаги е на рождения ден на Яворов – днес, 13 януари. Пред неговия паметник от 17 ч. ще бъде запален факелът на поезията, от 18 ч. в залата на Община Чирпан е тържественото откриване със слово на поетесата Аксиния Михайлова:

„Яворов е от величината на онези поети, които са имали способността да улавят новите вибрации и честоти в енергийното поле на поезията, независимо къде са направили пробив за пръв път, защото всички сме свързани с една обща енергийна мрежа, но единици са онези, които имат сетива да я разчетат и да се почувстват част от нея.”

Музикалният акцент на вечерта ще бъде поднесен от Формация „Хармония”, а с авторски рецитал ще се представят поетите Аксиния Михайлова, Бойко Ламбовски, Георги Николов, Елка Няголова, Надя Попова, Анжела Димчева и Мартин Спасов.
Международното участие е на 14 януари, когато в къщата-музей на Яворов от 18,30 ч. ще бъде премиерата на многоезичното томче с негови стихове „А можехме, родино свидна” с участието на поети от Македония, Русия и Украйна. Същия ден от 14 ч. проф. Михаил Неделчев и доц. Димитър Михайлов ще водят дискусията „Как да четем днес Яворовите жестове от поезията му”, а любителите на театъра ще видят моноспектакъла на Бойка Велкова „Пътят на Афродита” – с участието на Теодосий Спасов. Ще бъде открита и изложбата „Докосване” на Владимир Кондарев.


Яворовите дни продължават и на 15 януари с обявяване на резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя”, от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят” и от образователната игра „Опознай Музейна експозиция – къща „Пейо К. Яворов”. Финалът на празниците е вечер с поезията на Виолета Христова, с участието на цигуларката Цветина Илиева.


И тазгодишните Яворови дни са привлекателни с богатата си и интересна програма, с ценните си гости и теми, подкрепени логистично от Община Чирпан, а замислени и осъществени от екипа на Музейна експозиция „П.К. Яворов” и Тодор Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура