Отмениха 1000 лева глоба на пенсионер заради 100 грама тютюн

Кулският районен съд отмени глоба от 1000 лева, наложена на пенсионер заради 100 грама тютюн. К.К. от видинското село Раброво отнесъл наказателно постановление от митницата, защото държал акцизна стока без български бандерол.

Случаят се разиграл през август миналата година, когато при проверка в дома на заклетия пушач полицаите открили найлонов плик със 100 грама тютюн. Пенсионерът доброволно предал пакетчето с тютюна и обяснил, че го е купил от Видин за лична употреба, а не за продажба. Въпреки това К.К. се сдобил с акт за установяване на административно нарушение от Митница-Лом и наложена глоба от 1000 лева.

За да се спаси от санкцията, К.К. потърсил адвокатска помощ, подал жалба в съда и дори довел и свидетел. Последният потвърдил, че съселянинът му е дългогодишен пушач. В Раброво обаче не се продават цигари и тютюн и затова всеки месец, когато ходи до Видин да си вземе пенсията, К.К. купува тютюн, за да си свива цигари.

В решението на съда се посочва, че при издаването на наказателното постановление са допуснати нарушения, включително и за теглото на тютюна. Дори и то да е 100 грама, то очевидно става въпрос за маловажен случай, защото двойният размер на избегнатия акциз не надвишава 50 лв., категорични са магистратите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини