България ще обсъди с Русия идеята за газов хъб

Българската страна ще обсъди с руските си партньори въпроса за реализация на концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Това ще стане в рамките на петнадесетото заседание на българо-руската икономическа комисия, което ще се проведе на 27 и 28 януари в София, става ясно от решение на Министерски съвет от днес. Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център, се посочва още в решението.

Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

На него ще бъде отчетено и успешното сътрудничество с руската страна при изпълнение на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

В областта на подкрепата за малките и средните предприятия по време на сесията се предвижда да бъде обсъдена програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

Съществува значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Руските граждани заемат 4-о място в класацията на чуждестранни туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес