Пенсионери "купиха" апартамент на телефонни измамници

Родители, цял живот пестили за апартамент на наследника си, станаха жертва на ало- измамници. Синът им работел като международен шофьор. Бандитите се обадили на майката, че е направил катастрофа и трябва да го "спасят от затвора". Възрастните хора дали всичките си спестени пари, за да спасят сина си. Един от измамниците дори влязъл в дома им и пил кафе, а пенсионерите разбрали че са излъгани чак когато синът им се прибрал и ги уверил, че не е катастрофирал.

2000 евро, 2000 долара и 5500 лв. е печалбата на телефонните измамници само за денонощие, съобщават от полицията в Бургас. Случаите пълнят полицейската сводка всеки ден. Жертвите са хора от третата възраст между 80 и 85 г.

"Обичайно подобен род престъпления имат един алгоритъм" - категоричен е директорът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Измамникът звъни на домашен телефон, представя се за познат или далечен роднина, провокирайки ги да споменат някакво име. Оттук сюжетите са различни - роднината е причинил катастрофа със загинало дете, нуждае се от животоспасяваща операция или ваксина. Друг сценарий е, че "роднината" ще осъществи изгодна сделка /с климатици, радиатори и др./, но му трябват пари. В третия случай измамниците обещават увеличение на пенсията или допълнителни помощи. Целта е да хората доброволно да си дадат ценностите Ц пари или бижута.

"Наложи се да говорим с банките, ако забележат възрастни хора да теглят големи суми пари - да ги предупреждават за "ало"- измамниците и да ни сигнализират", каза още комисар Калоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони