Бизнесът пак подхвана енергетиката

Само ден след като премиерът Борисов смъмри председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за поисканата оставка на министър Румяна Бъчварова, бизнес организациите разкритикуваха правителството, че не е изпълнило нито един от поетите ангажименти и обещания за реформи в енергетиката. КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП са обсъдили ситуацията на среща късно вечерта във вторник и са констатирали, че правителството неглижира подписаното с тях споразумение.

До момента кабинетът не е представил Пътна карта за реформи в енергетиката. Липсва и анализ дали при изграждането и дейността на възобновяемите енергийни източници са спазвани законовите процедури. Няма решение и за обещаното включване на добавката „Задължение към обществото“ към цените на тока за износ за страни извън ЕС.

Не е направен и анализ на методологията за ценообразуване на Комисията за енергийно и водно регулиране. Изпълнено е само едно от предложенията на бизнеса - забраната за изкупуване по преференциални цени на ток от биомаса от обекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2016 г. Това налага активизиране на общите действия на индустрията с цел рестартиране на диалога с институциите и ускоряване решаването на проблемите, завършва позицията на бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес