На 69: Почина Алън Рикман

За по-малко от 5 дни втора британска икона след Дейвид Бауи, почина на 69 години. Актьорът Алън Рикман, иконичният злодей, издъхна вчера след кратка борба с рака, съобщи семейството му. Професор Сивиръс Снейп от „Хари Потър“ е поел последния си дъх в болница в Лондон, обграден от семейството си. Болестта се развила толкова бързо, че съседите не разбрали, че има проблем.

„Покрусена съм, той беше великолепен актьор и прекрасен човек“, пише в туитър Дж. К. Роулинг - авторката на поредицата за момчето магьосник. В. „Телеграф“ го нарича „титаничен актьор“. Рикман е носител на наградите БАФТА и „Златен глобус“.

Сред паметните роли на актьора от Шекспировия театър в киното е на Робин Худ (Робин Худ: Принцът на крадците") и на интелигентния немски терорист Ханс Грубър от „Умирай трудно“. Пред в. "Телеграф" признава, че без малко да откаже ролята на злодея от филма с Харисън Форд: "Що за идиотщина! Няма да се снимам в екшън", казал Рикман, но след това прочел сценария и размислил. Снимките му в Холивуд продължили всичко на всичко два дни.

Един ден дете му задало въпроса защо все играе злодеи. "Не играя злодеи, - отвърнал той. - Аз играя много интересни хора."

Талантът на Алън Рикман е многостранен. Той пише пиеси и режисира, но в младежките си години е калиграф и художник акварелист. Завършва графичен дизайн и дори работи известно време във в- "Нотинг хил херълд". Това занимание му се струва твърде еднообразно, в сравнение с актьорството, с което се заема в студентските години.

РЕАКЦИИ

Младите актьори от "Хари Потър" са безутешни. "Ще ми липсват разговорите ни. Почивай в мир, Алън. Обичаме те", туитна Хърмаяни - Ема Уотсън.

"Да работя с него на възрастта, в която се формирах като човек, за мен беше изключително важно. Ще запомня уроците му за цял живот", пише Хари - Даниъл Радклиф в гугъл плюс.

Сър Майкъл Гамбън (професор Дъмбълдор от "Хари Потър") го нарича пред ВВС4 "голям приятел". "Всички обичаха Алън. Той беше винаги весел и забавен, съзидателен много, много духовит. Имаше прекрасен глас и прекрасна дикция. Той беше интелигентен, пишеше пиеси. Беше истински театрал."

Британският актьор Стивън Фрай го описва: "Изключително талантлив човек с тъмен чар и невероятно сценично и екранно присъствие."

Оливър Фелпс (Джордж Уизли във филмите за Потър) го определя като "забавен и интересен човек, който помагаше на срамежливи млади актьори като мен да се отпуснат на снимките на "Хари Потър"."

Ема Томпсън го нарича "рядко и уникално човешко същество, най-изтънченият актьор и режисьор и съюзник на съюзниците." "Алън беше мой приятел. Много ми е трудно да пиша сега, след като току-що го целунах за сбогом. От този болезнен момент си спомням най-добре хумора, интелигентността, мъдростта и нежността му.

Способността му да разбере какво ти е от един поглед и да повдигне духа ти с една дума. Безкомпромисността, която го правеше такъв велик артист и точните стрели на циничното му остроумие, яснотата, с която виждаше повечето неща, включително и мен самата, а също и фактът, че никога не ми спестяваше това, което е видял", пише актрисата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура