Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Кейт Мидълтън с български вълнени чорапи (СНИМКИ)

Горя Пантеона на възрожденците в Русе, има пострадал

Оланд иска създаване на национална гвардия

Френският президент Франсоа Оланд иска в страната да бъде създадена национална гвардия, предаде ТАСС. Той заяви това в изказване пред представители на въоръжените сили.

„Искам да подчертая важната роля, която играят резервистите за гарантирането на сигурността в страната“, каза той, имайки предвид резерва, в който влизат в продължение на 5 години след приключването на службата си бившите военни, наемани по договор.

„Оперативният резерв спомага за постоянното разгръщане на армията и укрепва наличните й сили в условие на наличие на силна заплаха. Във връзка с това аз посочих на министъра на отбраната необходимостта да се увеличи броят на резервистите с 28 000 до 40 хиляди. Главната цел на тази мярка е да имаме възможност постоянно да използваме хиляда резервисти за защита на френските граждани“, каза Оланд.

Президентът отбеляза, че „Франция трябва да разполага с възможност да мобилизира не само бивши военни, но и всички, които поддържат тясна връзка с армията и искат да й служат“.

Повече пари за военните

Той се обяви също за по-голямо финансиране на въоръжените сили. За тази цел през настоящата финансова година ще бъдат отделени 32 млрд. евро. С 2300 души ще бъде увеличена числеността на сухопътните сили. На френските въоръжени сили и другите силови ведомства предстои да предотвратяват нови терористични актове, да водят борба срещу тероризма, да провеждат задгранични военни операции, посочи Оланд, като добави, че терористичната заплаха остава на много високо равнище.

Държавният глава отбеляза, че силите на терористичната групировка „Ислямска държава“ са принудени да отстъпват от позиции и територии в Ирак и Сирия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.