Петък, ден на майстора: Вижте кои професии пият най-много

Най-много пият хората, чиито професии са свързани с тежък физически труд, сочат резултатите от проучване на американското здравно министерство. Не малко люде приключват работния ден с питие, но при определени професии чашите с алкохол надвишават 5 за една вечер, което се определя като прекаляване с консумацията на напитки.

Най-често посягат към чашката миньорите и строителните работници, които пият пет пъти повече от представителите на другите професии. 17,5% от миньорите и 16,5% от строителите редовно злоупотребяват с алкохол.

На трето място се нареждат медицински и обслужващ персонал – 11.8% от работещите в сферата на медицината и обслужването имат проблеми с алкохола, твърди проучването.

След тях са артистични професии – актьори, писатели, поети, певци, режисьори, художници заемат 4-то място сред професиите, в които най-често се употребява алкохол с 11.5% редовно посягащи към чашката.

Служителите, които поправят различни неща в дома ни, също попадат в класацията за най-редовно пиещи алкохол с 10.3%.

На шесто място са търговците на едро – продавачите по големите борси и тържища също пият алкохол по-често от останалите, а процентът на запиващите при тях е 10.2.

След тях са мениджърите – 9.9% от хората на ръководен пост в САЩ редовно прекаляват с алкохола. И последни в графата големи пиячи са работниците във фабрики, фермерите и продавачите.

Успелите хора пият повече

Успелите хора, които са над 50-годишни, се пропиват по-често, за разлика от връстниците си, които са успели по-малко в живота, показва изследване. То е дело на социолози от Великобритания и е публикувано в IBN Live, както и в научното списание BMJ Open.

Според съществуващите норми във Великобритания неумерена употреба на алкохолни напитки ще рече 22 до 50 чаши седмично за мъжете и съответно за жените – между 15 и 35 чаши. При жените този феномен в никакъв случай не е свързан с усещане за самота или депресия, категорични са британските специалисти. Но при господата, които са сами, съществува по-сериозна опасност да се пропият. Това са или разведените мъже, или онези, които са останали без партньорка до себе си, обясняват британците. Що се отнася до жените, които са на същата възраст и са обременени от всекидневни задължения, там не се наблюдава толкова сериозна заплаха от алкохолизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл