Увеличават приема на чужди студенти във Военноморското училище

ВВМУ "Николай Й. Вапцаров" ще увеличи приема на чуждестранни студенти, съобщи в Русе началникът му кап. І ранг Боян Медникаров. В момента морски специалности изучават 200 души, предимно от европейски страни и Латинска Америка. Най-много са кандидатите от Гърция, откъдето т.г. има нови 85 човека.

20% от обучаваните над 2800 студенти във ВВМУ са жени. "Класическа, и то атрактивна дамска специалност е "Мениджмънт на водния транспорт", уточни кап. Медникаров. Жените предпочитат и "Управление и експлоатация на флота и пристанищата", а във военноморските специалности броят им е по-малък.

"Приемът за новата учебна година вече е запълнен наполовина", допълни началникът на ВВМУ. По основните специалности "Корабоводене" и "Мениджмънт на транспорта" се борят по 5-6 души. Учебно-материалната база е обновена с нови компютърни симулации, като в момента се изгражда шести навигационен мостик.

В обучението задължително има базова начална подготовка по морска сигурност, която включва антитерористични и антипиратски операции. Тя се изисква за издаден сертификат от Международната морска организация.

В петък от Русе като люлка за военноморския флот стартираха тържествата за 135-годишнината на ВВМУ. Първото морско училище е основано в крайдунавския град на 9 януари 1881 г. със заповед на военния министър на Княжество България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони