Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Увеличават приема на чужди студенти във Военноморското училище

ВВМУ „Николай Й. Вапцаров“ ще увеличи приема на чуждестранни студенти, съобщи в Русе началникът му кап. І ранг Боян Медникаров. В момента морски специалности изучават 200 души, предимно от европейски страни и Латинска Америка. Най-много са кандидатите от Гърция, откъдето т.г. има нови 85 човека.

20% от обучаваните над 2800 студенти във ВВМУ са жени. „Класическа, и то атрактивна дамска специалност е „Мениджмънт на водния транспорт“, уточни кап. Медникаров. Жените предпочитат и „Управление и експлоатация на флота и пристанищата“, а във военноморските специалности броят им е по-малък.

„Приемът за новата учебна година вече е запълнен наполовина“, допълни началникът на ВВМУ. По основните специалности „Корабоводене“ и „Мениджмънт на транспорта“ се борят по 5-6 души. Учебно-материалната база е обновена с нови компютърни симулации, като в момента се изгражда шести навигационен мостик.

В обучението задължително има базова начална подготовка по морска сигурност, която включва антитерористични и антипиратски операции. Тя се изисква за издаден сертификат от Международната морска организация.

В петък от Русе като люлка за военноморския флот стартираха тържествата за 135-годишнината на ВВМУ. Първото морско училище е основано в крайдунавския град на 9 януари 1881 г. със заповед на военния министър на Княжество България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.