ЕК не давала да падне такса сградна инсталация

Европейското законодателство не позволява на гражданите със свалени радиатори в жилищата да се освободят от останалите такси за парно за отопление на сградата, обяви в Брюксел министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР, която се позова на експертно становище от Европейската комисия.

Причината е, че няма договор между "Топлофикация" и съответното физическо лице, а представляват договорни задължения между "Топлофикация" и етажната собственост.Ако етажната собственост се откаже от услугите на "Топлофикация", но всички, то тогава няма пречка да се разтрогне и договорът с топлофикационното дружество, обясни Петкова.

По думите й България е сред последните страни, които не са изпълнили изискването на Европейската комисия, да намали държавната намеса в определянето цените на електроенергията. За да се предотврати негативния ефект върху най-уязвимите групи потребители, правителството в София трябва да определи нови критерии кой има право на енергийни помощи.

Малко повече от 30 процента от българското население може да бъде определено като енергийно бедно. При пълната либерализация на електроенергийния пазар и при рисковете, които биха могли да възникнат по отношение наистина на уязвимите потребители, то тогава цялата философия по отношение на предоставянето на тази помощ трябва да бъде променена, тъй като към настоящия момент този брой на уязвимите потребители се определя по субективен начин, допълни министърът.

Тя отчете, че сега държавата плаща средно по 75 милиона лева годишно енергийни помощи на близо 276 хиляди души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес