Върнаха делото за бой над студенти от Морското училище

ВКС върна делото за жестокия побой над трима студенти от Морското училище във Варна , при който едва не загина единият от тях. Решението на върховните магистрати отменя присъдата на Апелативен съд Варна, като посочва,че въззивната инстанция неправилно е преквалифицирала задружната престъпна дейност на двамата подсъдими от опит за убийство в причиняване на средна телесна повреда.

Тежкото престъпление беше извършено на 21 март 2011 в центъра на Варна, когато тримата студенти от ВВМУ" Н.Й.Вапцаров"- Манол Марков, Георги Иванов и Михаил Михалев бяха нападнати в заведение за дюнери.

Подсъдимите Васил Петров и Антон Истатков са нанесли брутален продължителен побой с бухалка и с изключителна жестокост над тримата, като най-пострадал е бил Манол и само идването на Спешна помощ е спасила живота му. Младежът е бил със счупен череп, с контузия на мозъка и десетки рани по главата и тялото, а неговите състуденти с натрошени челюсти, избити зъби и други травми, припомнят от пресслужбата на ВАС. Варненският окръжен съд наложи тежки присъди на двамата биячи -по 17 и 16 години затвор за опит за убийство на най-пострадалия и за причинени средни телесни повреди на двамата му състуденти.

Варненският апелативен съд намали през 2014 година размера на наказанията им до 6 години лишаване от свобода , но срещу тази присъда последва лавина от протести, за да се стигне до решението на ВКС, която я отмени и върна делото.
В хода на съдебното заседание в петък Варненският апелативен съд допусна за разпит управителката на заведението, предоставила записите на охранителните камери на полицията.Магистратите наложиха глоба за неявяване на единия от пострадалите Георги Иванов, въпреки че е представил болничен. На следващото заседание на 17 март е призован и третият пострадал студент Михаил Михалев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини