Заради полярен студ - преспи над 2 метра в Дунавската равнина

Полярен студ се носи към България, затова в неделя виелици ще натрупат преспи в Дунавската равнина, които на места ще стигнат 3 метра. А в сряда, пак в Дунавската равнина, но и по високите западни полета като Трън, Перник и Самоков температурите ще паднат до минус 20. Това съобщи за „Труд“ Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET.

Студът идва от Северния полюс, вече е завладял Скандинавието и се приближава към Балканите. „Пред него обаче се носи топъл средиземноморски въздух, двете въздушни маси ще се срещнат над региона ни и това ще причини влошаването на времето“, описа Матев.

В южните и източните райони на страната днес ще завали дъжд, като на места ще се изсипят до 50 л/кв. м, а в Северозападна България и Централната Дунавска равнина валежите ще преминават в сняг. В нощта срещу неделя той няма да се сипе единствено в крайните южни и източни райони, а на сутринта към лошото време ще се добави и силен бръснещ вятър.

София попада във валежна сянка заради планините наоколо и затова бялата покривка ще е между 10 и 20 см, в близост до Витоша - 30 см. В понеделник валежите ще спират, но студът остава. Затопляне се очаква в края на месеца.

Коментари

Задължително поле