Пак сме след Румъния в мониторинга на Брюксел, призна Екатерина Захариева

Докладът на Европейската комисия за напредъка на Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде по-положителен от този за България, прогнозира министърът на правосъдието Екатерина Захариева в Брюксел, където е на работно посещение, предаде БНР.

Очаква се ЕК да обяви на 27 януари оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Като нов министър, наследила на поста подалият оставка Христо Иванов, Захариева проведе първи срещи със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и с генералния секретар на комисията Александър Италианер, който пряко отговаря за мониторинга.

След разговорите Екатерина Захариева обяви, че съседите действително се справят по-добре.

„Истината е, че по отношение на делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност, румънците, постигат по-добри резултати от България. Това беше казано почти в прав текст“, обясни министърката.

Относно казуса със изтеклите записи на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, които разрътсика правосъдната система, Екатерина Захареива каза:

„Не сме коментирали нито казуса „Янева-Ченалова“, нито някакъв друг конкретен казус. Това, което те очакват от нас, са резултати по конкретни дела, конкретни резултати. По-скоро говорихме като цяло за независимост на съдебна система. Не беше повдигната темата, намесата на политици, камо ли конкретни в съдебната власт. Говорихме затова, че, да, конституцията (промените в нея – б.а.) е добра стъпка точно по отношение на независимост, но много по-важните стъпки тепърва предстоят, а това е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира тази независимост, който да доразвие тази независимост“.

Коментари

Задължително поле