Сензация: Картините на фалшификатор на пари - на търг

Картини на един от най-известните фалшификатори във Варна - Йордан Николов-Даката, който стана член на Съюза на българските художници, докато търкаше нара в местния затвор, бяха най-голяма част от колекцията, която бе предложена на търг вчера.

На аукциона в Двореца на културата и спорта някои от платната на Даката, известен още като Данчо Каратиста, тръгнаха от символичните 9 и 12 лева и стигнаха до 12 и 20 лева. Причината за евтинията, е че творбите в по-голямата си част са повредени, а и експертната оценка, дадена от художника Нено Белчев, не бе висока. Изложба с творби, рисувани зад решетките, наредиха и преди 2 г. за Коледа Йордан Николов и синът му Искрен, също осъден. Художникът лежа 12 г. във Варненския затвор, а двамата му синове получиха по-малки присъди след разбиване на печатницата за фалшиви пари и документи през януари 2004 г.

Колекцията от 38 картини, която бе извадена на търг, съдържаше още две платна на Боян Енев и творба на Костантин Щъркелов. Тя е притежание на частна галерия, която има дългове към Двореца на културата. Бизнесмен специално пристигна от Пловдив, за да купи Боян Енев, но за Щъркелов не се намери купувач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл