Масови арести на турски професори „предатели”, Ердоган праща преподаватели да копаят окопи

Полицията в турската провинция Коджаели, източно от Истанбул, арестува вчера на зазоряване 14 преподаватели от местния университет и обяви за издирване още 7. А срещу поне 130 от цялата страна се очаква да бъдат повдигнати обвинения за държавна измяна, подклаждане на омраза и терористична пропаганда.

Те са сред 1128-те преподаватели от 89 учебни заведения, които са се подписали в публикувана в понеделник декларация с призив турското правителство да спре „преднамереното клане” на кюрди в Анадола, което нарича антитерористична операция срещу ПКК. „Законното право на живот, свобода и сигурност и забраната на мъченията се нарушават от властите”, пише в документа, подкрепен и от известни чуждестранни учени като US философа Ноам Чомски.

Репресиите срещу учените започнаха, след като президентът Реджеп Ердоган заяви, че били съучастници в престъпленията на ПКК. „Титлата професор или доцент не значи автоматично, че някой е просветен, тези хора тънат в мрак”, заяви той в четвъртък. А вчера продължи да хока „предателите”: „Ако искат да се занимават с политика, да го правят в парламента, а ако не могат, да ходят да копаят окопи или в планините с ПКК!”

US посланикът в Анкара Джон Бас отправи нетипична за него критика към Ердоган: „Изразяването на загриженост заради насилие не е подкрепа за тероризма, критиките срещу властта не са държавна измяна.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят