32 къщи наводнени в хасковско село, обявено е частично бедствено положение

32 къщи и детска градина са с наводнени мазета и приземни етажи в хасковското с. Динево. Две семейства бяха евакуирани от спасителни екипи на пожарната в неделя сутринта.

Превантивно бе спряно електричеството в селото. Заради обилните валежи от дъжд и след това сняг се е скъсала дига на река Харманлийска до същото село. "Скъсаната дига не е причина за наводнените жилища. Тя е след Динево и това е помогнало да се оттече водата", коментираха от общинската администрация. Няма пострадали хора. Заради разливи бяха затворени пътищата до 5 села.

Количеството на валежите в Хасково е 76,6 л на квадрат, а на снежната покривка - 14 см.

В 10 часа в неделя градоначалникът Добри Беливанов издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение в селата Динево, Стойково и Родопи. Тя е в сила в следващите три дни. Ситуацията там започна да се нормализира след обяд.

Граничният с Гърция пункт Славеево-Кипринос до Ивайловград също бе затворен заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областната администрация. Блокирано бе и шосето между 3 села в община Маджарово.

Нивото на река Марица при Харманли бе 3,35 метра, при критични 6, а това на река Харманлийска - 4,70 метра при критични 5,70.

Река Мусачевска край симеоновградското село Калугерово също излезе от коритото си, но нямаше наводнени къщи. Пропаднала е настилката от улица в центъра на община Стамболово.

Коментари

Задължително поле