Армията търси да назначи 350 войници

Първите свободни 350 места за войници бяха обявени от Командването на Сухопътните войски. Приемът ще бъде в 61-ва механизирана бригада – Карлово, за 220 длъжности и във 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, за 130 позиции. Заявленията до командира на едно от двете бригади се подават чрез структурите на Централното военно окръжие до 19 февруари. Конкурсите са от 16 май до 7 юни. Могат да се посочват до три длъжности, но в една бригада.

Военният министър Николай Ненчев обяви в края на миналата година, че незаетите места в армията са около 4 500, като 3000 от тях са войнишки и сержантски. Очаква се през тази година да бъдат обявени поне още 500 места за бойци.

В момента се търсят както картечари и водачи на БТР-ри, така и готвачи, шлосери и шофьори на линейки.

Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издържливост (крос 1000 м.) по нормативи. Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.

Кандидат, който е получил под 200 точки на изпита по физическа подготовка или под 30 точки на отделен норматив или под 55 точки на теста за обща култура отпада от конкурса и не се класира.

Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 32 години. Съществува обаче и една опция да имаш право да кандидатстваш и до 47 години. Тя се отнася само за хората, които са били на военна служба и са освободени заради закриване или преместване на поделения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини