Шефът на "Барса" пред "Труд": Стоичков винаги ще бъде обичан

Да се направи интервю с президента на най-могъщия футболен клуб е мисия (почти) невъзможна. Ексклузивно за „Труд“ обаче Жозеп-Мария Бартомеу се съгласи да говори веднага след победата на „Барселона“ с 4:0 над „Гранада“ преди седмица. „Имате 10 минути, нито секунда повече“, настоява пресаташето. Босът обаче е на друго мнение: „Имам много приятели в България, питайте всичко!“

Послушахме го. Ето какво каза Бартомеу за читателите на „Труд“.

- Г-н президент, чувствате ли се като един от най-могъщите хора във футбола, след като ръководите най-големия клуб в новия век?

- Сега сме много щастливи, защото „Барселона“ е един от най-силните в света. В последните 10 години наистина сме много успешни, що се отнася до трофеи, победи, имидж. Спечелихме няколко пъти Шампионската лига и световното клубно първенство. Това показва, че „Барса“ върши добра работа. И не по-малко важно е, че виждаме и бъдещето все така добро. Аз съм много горд, че имам честта да бъда президент на такъв клуб. Горд съм да мога да помогна с нещо, за да върви „Барса“ напред.

- Кое е трудното в ръководенето на „Барса“?

- Уоу, много неща са трудни. Но кое е най? Може би да планираш бъдещето. „Барса“ не е просто футболен клуб. Ние развиваме на суперниво и други спортове като баскетбол и хандбал. Имаме голяма фондация. Нашата задача е да бъдем клубът на децата по света. Ние сме партньори с УНИЦЕФ и с други благотворителни фондации. С МОК също. Искаме чрез нашите програми да помагаме на децата по света. „Барса“ е глобален клуб. По цялата земя ни гледат. Искаме да сме за пример, да бъдем обичани. И най-трудното нещо е да продължим да бъдем в тази позиция. При това не само във футбола, но и в баскетбола, хандбала.

- Повече от клуб - какво се крие зад този така популярен слоган на „Барса“?

- „Мес кен клуб!“ Така се произнася на каталански. Повече от клуб означава много неща. Клуб, който е притежаван от 145 000 души, това са нашите членове. Те участват всекидневно в живота на „Барса“. Няма друг такъв клуб. И сме много горди с нашата история. „Барса“ постоянно беше близо до гражданите на Каталуня и до техните вълнения. Казах ви вече - искаме да сме клуб за пример и да ни обичат. Всички тези ценности се крият в слогана „Повече от клуб“. А в края е поглед към бъдещето. Бъдещето са децата.

- Кое е по-важно за вас - да спечелите Примера дивисион или Шампионската лига?

- Всичко е важно. Целта на „Барса“ е да спечели винаги всичко. Затова инвестираме много пари - искаме да сме шампион на Испания, шампион на Европа, Кралската купа на Испания, суперкупата. Всичко! Винаги номер 1. През този сезон особено важно е да повторим триумфа в Шампионската лига. Никой в света не го е направил и затова сме си го поставили като основна цел. През миналата година спечелихме пет от шестте възможни трофея. Ако тази година успеем пак, ще е страхотно. Но целта е да спечелим и шестте.

- Нека си представим - ако „Барса“ играе само с играчи от своята школа начело с Лео Меси, къде ще е?

- На същото място. „Барса“ има своя философия. Тя присъства и в начина на игра. Всичко, което се прави в клуба, се върти около топката. Футболната е особено важна. Ние се грижим много за децата в нашата академия „Ла Масия“. Искаме максимално много да правят крачката именно от „Ла Месия“ към първия отбор. Вижте нашия тим сега. Много футболисти от академията са в първия състав и това ни прави горди. Ако някога не намерим нужния талант у дома, поглеждаме навън. Затова взехме например Суарес и Неймар. Но вижте Меси - той е от нашата академия. Или Пике, или Иниеста, толкова много имена. Искаме да постигнем перфектната комбинация между наши и чужди, за да сме силни. Но дори да излезем само с момчета от „Ла Месия“, бъдете сигурни, че пак ще бъдем много, много високо.

- Какво мислите за влизането на руски олигарси и арабски шейхове във футбола? Възможно ли е един ден клубове като „Барса“, „Реал“ и „Байерн“ да не бъдат конкурентоспособни?

- Ние специално ще бъдем! Имаме 145 000 собственици зад гърба си. Имаме хора, които помагат. Имаме големи спонсори, приходи от телевизионни права. Всичко това ни кара да сме спокойни, че „Барса“ винаги ще е в голямата игра. Имаме силата на феновете. Всички те, както и членовете на борда на директорите работят на най-високо ниво. Уверявам ви, че „Барса“ ще бъде винаги един от най-големите.

- Съгласен ли сте, че един човек може да струва 100 милиона евро?

- Донякъде. Цената на футболиста зависи от преговорите между два клуба. Футболът се развива много, стигна високи стандарти. Цената на играча е толкова, колкото купувачът е готов да плати. Така че 100 милиона могат да станат също и 150 милиона. Еволюцията е прекалено бърза, така че не само най-големите клубове в бъдеще ще могат да правят сериозни трансфери.

- Приемате ли, че реално Шампионската лига сега може да бъде спечелена само от 4-5 отбора?

- Малко или много е така. Миналата година финалът беше „Барса“ - „Ювентус“. Но погледнете последните 10 години и ще видите, че на финалите не са играли само четири или пет отбора. Много тимове могат да спечелят Шампионската лига. „Барса“ го направи четири пъти и сме много щастливи.

- Да ви попитаме и за България. Нашият най-голям футболист е Христо Стоичков. Какви са отношенията ви с него? Помните ли някои негови мачове?

- Не, не, аз помня всичките му мачове. Аз съм един от най-големите фенове на „дрийм тима“ на Йохан Кройф. Стоичков е един от най-добрите футболисти, които „Барса“ някога е имала. Спечелили сме много благодарение на него. Той и „дрийм тимът“ ни правеха щастливи години наред. Стоичков беше много важна част от този отбор. И не само - той е една от най-големите звезди въобще на световния футбол. Въпреки че вече не играе, той винаги ще бъде много ценен и обичан от всички нас.

- Имате ли други контакти с България? Приятели? Били ли сте в България?

- Аз знам България, София. Имам приятели, но няма да ви кажа сега имена. Следя България, следя вашата страна, както и вашия футбол. Имате талант за футбол, знам го. В момента нашите скаути не са препоръчали българин, но следим какви момчета се развиват във вашата страна.

- И последен въпрос. Във вашето време като вицепрезидент на „Барса“ сте отговаряли за баскетбола. Знаете ли, че сега в клуба играе българин?

- Знам, разбира се. През 2003 г., когато влязох в борда на директорите, отговарях за баскетбола. През всичкото време винаги съм следил баскетболния отбор. В България имате не само привлечения от нас Везенков. Вие имате и други добри баскетболисти. А „Барса“ следи таланти навсякъде. И ще продължи да го прави и в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ