Бензинът и дизелът на цени от 2009 г.

Цените на бензина и дизела за пореден път бяха намалени в големите вериги бензиностанции у нас, като нафтата вече е с около 5 ст./л по-евтина от масовия А 95.
През уикенда цената на дизела в София се установи на нива 1,88-1,90 за литър, а най-използваният бензин А 95 се продаваше за 1,94-195 лв./л.

Това е най-ниското ценово ниво на горивата от 6 години. Преди това подобни стойности бяха регистрирани през декември 2009 г.
С последното поевтиняване понижението на цените от началото на годината е 7,38% при дизела и 3,48 на сто при бензина.

От Българската петролна и газова асоциация прогнозират, че цените на горивата ще продължат да падат до края на 2016 г. Все още обаче не може да бъде дадена реална прогноза какъв е пределът.

Основната причина за спада през уикенда е поевтиняването на горивата на едро от рафинерията на „Лукойл“ заради падащите цени на петрола. На пазара на дребно обаче намалението се случва с по-бавно темпо, отколкото в търговията с непреработени петролни продукти.

Въпреки намалението на горивата у нас цените им, без да се включват в тях данъци и такси, остават сред най-високите в Европейския съюз, показва справка на сайта energy.eu. Според данните в него единствените страни, където цената на бензина без данъци и такси е по-висока от тази в България, са Дания, Малта и Испания. Дизелът пък е по-скъп само в Дания, Гърция и Малта.

В момента Комисията за защита на конкуренцията прави анализ на пазара на горива по настояване на вицепремиера Томислав Дончев. Резултатите от проучването се очаква да бъдат готови в началото на февруари.

Междувременно от Българската петролна и газова асоциация продължават да изпращат сигнали към Министерството на финансите и прокуратурата за незаконна продажба на горива у нас, по които се извършват проверки. По оценки на участници на пазара щетите за бюджета от продажбата на нелегални горива е 700-800 млн. лева годишно.

Рекордно ниски цени на петрола за 12 години

Цената на петрола на световните пазари падна под 30 долара за барел, което е рекорд за последните 12 години.

Основната причина е очакваното възстановяване на износа от Иран, след като бяха премахнати част от санкциите срещу страната. Цената на американския лек суров петрол за седмица се смъкна с 11% до 29,42 долара за барел. За последен път нефтът от САЩ е бил с такива цени през 2003 г.

Спад бележи и сортът Брент, който достигна в края на миналата седмица до 28,94 долара за барел на Лондонската стокова борса, но после се върна на нива над 29 долара. Постигнатото понижение е най-голямо за последните 11 месеца, а цената е била на подобно ниво за последно през февруари 2004 г.

Според международни анализатори, цитирани от Блумбърг, отпадането на санкциите срещу Иран се случва в много неподходящ за пазарите момент. Основната последица от поевтиняването на горивата на световните пазари ще бъде свиване на инвестиците за разработване на нови находища.

Очаква се работата си да загубят над 4000 души в петролните компании отвъд Атлантика. Заради свиването на инвестициите обаче от „Голдман сакс“ очакват рязко поскъпване на петрола към края на годината, когато пазарът вече няма да бъде толкова пренаситен с нефт.

Спад на фондовите борси

Цените на европейските акции паднаха до своето едногодишно дъно в края на миналата седмица. Според анализаторите на „Блумбърг“ основната причина за резкия спад са забавянето на икономическия растеж, поевтиняването на петрола и лошите данни на САЩ. Преди седмица финансистът Джордж Сорос коментира, че ситуацията на пазарите много напомня предкризисната 2008 г.

Само за ден Europe Stoxx падна с 3%, с което общото му намаление от април досега е над 20% и той вече влиза в рамките на т.нар. мечи пазар. В края на сесията в петък германският DAX 30 се понижи с 2,54%, британският FTSE 100 падна с 1,93%. Анализаторите прогнозират, че спадовете ще продължат. Според „Блумбърг“ се очакват лоши данни от финансовите отчети на компаниите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес