Организират акция за залавяне на мечка, върлуваща в Пушево Животното събаря огради и нахлува в къщи, старци са изтръпнали от страх

Задържаха извършители на зверски побой на младеж Пострадалият е с черепно-мозъчна травма

„Хищникът“ пак носи жълто Лимитираната серия Jaguar F-Type R Dynamic разполага с двигател V6 с мощност 380 к.с.

Тодор Батков: Въпросът с оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решен на конгрес

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Баща преби съученичка на дъщеря си в столично училище Причина за агресята е, че момичетата не си вдигали телефоните

Ангелкова: Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук“ към другите големи туроператори

Енджи Касабие ражда у нас

Как всяка жена може да стане красавица?

Протести и сблъсъци в Барселона след изпращането в затвора на лидери на каталунските сепаратисти

Слънчево време и днес Температури до 26 градуса следобед

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР Светослав Костов

Тръмп призова Италия да увеличи разходите си за отбрана

Американски боксьор почина четири дни след тежък нокаут

Няма да свалят номерата на колите без „Гражданска отговорност”

Когато Гаранционният фонд засече, че един автомобил няма „Гражданска отговорност”, той ще го изпрати към масива на КАТ за дерегистрация. Това обясни Кольо Делев от българска асоциация на застрахователните брокери през бТВ.

Преди тава обаче от фонда трябва да уведомят съответното лице и да му дадат 14-дневен срок, в който то трябва да сключи „Гражданска отговорност”. Ако лицето в този срок не сключи застраховката, тогава автомобилът му ще бъде със спряна регистрацията.

От 1 февруари и старият кодекс, и новият кодекс казват, че всеки един автомобил, който има регистрация в България е длъжен да направи застраховка „Гражданска отговорност”. Тук няма промяна с новия кодекс. По старите правила собственикът на автомобила, за да не плаща „Гражданска отговорност”, трябва да отиде до КАТ и да пусне заявление да му бъде спрян автомобилът от регистрация. Когато иска да възстанови тази регистрация, пак трябва да посети КАТ и отново да поиска да му бъде възстановена срещу което съответно заплащаше такси.

Ако автомобилът няма застраховка, то служебно КАТ ще прекрати тази регистрация и той няма да има нужда да прави „Гражданска отговорност”. Тук трябва да бъдат успокоени собствениците на ретро автомобили, мотористите, които напоследък остро реагираха – това ще бъде изцяло в тяхна полза. Тоест, това разхождане до КАТ за спиране от регистрация, съответно възстановяването от регистрацията, ще се извършва по служебен път, добави Делев.

Има две уведомления – първото от страна на Гаранционния фонд, след което тази база данни се предава на 28 регионални структури на Пътна полиция, преди те да направят дерегистрация, те отново уведомяват собственика, че няма застраховка и че трябва да си я поднови. Ако той не го направи, следва автоматична дерегистрация, обясни Владимир Тодоров, от Асоциацията на пострадали при катастрофи и допълни.

„Нека се направи разлика между дерегистрация и сваляне на регистрационните табели. До сваляне на регистрационните табели няма да се стига. Когато бъде уведомен човекът, че е дерегистриран, той няма право да се движи. Ако се движи и направи ПТП, тогава носи отговорност – първо, като нарушава процедурата за дерегистрация, второ – по отношение на щетите, които нанася. След това, ако си плати „Гражданска отговорност” той отново служебно се регистрира, т.е. той пак да има връщане на табели, смяна на талони и т.н”.

Ако дърво е счупило стъкло на автомобил, застраховката „Каско” е достатъчна. Ако автомобилът има сключена застраховка „Каско”, там има покрит риск, който се нарича „Природно бедствие” или естествено натрупване на сняг и съответно собственикът на автомобила ще бъде обезщетен, коментира още Кольо Делев от българската асоциация на застрахователните брокери. Той уточни, че „Гражданска отговорност” не покрива такъв вид вреди.

Зимните месеци катастрофите с пострадали са в пъти по-малко, отколкото в летните, каза Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ. Той допълни, че от началото на годината загиналите са около 13, което по думите му, е изключително малка цифра.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.