Сидеров и Чуколов отиват на съд за скандала пред магазин за цигари на ул. „Раковски“

Обвинителен акт срещу депутатите от „Атака“ Волен Сидеров и Десислав Чуколов внесе прокуратурата в Софийския градски съд. Причината за това са непристойните действия, грубо нарушаващи обществения ред, пред магазин за алкохол и цигари на столичната улица „Раковски” на 9 октомври 2015-та.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост, посочат от държавното обвинение. Народните представители са предадени на съд и за това, че на същата дата и място са нанесли телесни повреди на полицейски служители. Сидеров и Чуколов твърдяха, че магазинчето продавало контрабандни цигари и наркотици.

В нощта на 9 октомври от 21.30 до 23.30 ч. депутатите застанали пред вратата му не позволявали на хора да пазаруват от него, като им преграждали пътя с телата си и ги бутали. При опита си да пазарува от обекта, гражданин бил ударен по лицето с шамар от Чуколов. След това двамата обвиняеми поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак вкарали кашона вътре в магазина.

После двамата започнали да удрят по витрината с ръце и крака. Продавачът в, обезпокоен от случващото се, позвънил на собственика, който от своя страна сигнализирал на тел. 112 и заедно със съпругата си пристигнали на място. Тогава видели Сидеров и Чуколов да бутат клиентите и да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това на мястото пристигнали и униформени полицейски служители.

Съпругата на собственика на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала и действията на двамата обвиняеми. Сидеров обаче с удар избил телефона от ръцете й, след което я стиснал силно по ръката. Чуколов пък я бутнал. Собственикът на магазинчето се опитал да защити съпругата си и застанал пред нея, за да попречи на обвиняемите да я нараняват.

Междувременно народните представители продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Двамата се държали арогантно и агресивно, парадирайки с позицията си на народни представители. Малко по-късно Чуколов се приближил до собственика на търговския обект и му ударил шамар по лицето.

Около 23.00 ч. на мястото пристигнали още полицейски служители, които се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на Сидеров и Чуколов. Тогава Десислав Чуколов напсувал един от полицаите и му ударил шамар в лицето. Ударът, нанесен от обвиняемия Чуколов, причинил на пострадалия полицай болка и страдание без разстройство на здравето, изтъкват от прокуратурата.

Същевременно пък Волен Сидеров напсувал друг полицейски служител и го заплашил, че ще „го уволни”. След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата му ръка. По този начин и Сидеров причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на задълженията му. Двамата продължили с действията си до около 23.30 ч., след което Чуколов тръгнал към площад Славейков, а Сидеров останал на мястото до около 04.00 часа. През това време събралите се граждани и полицаи постепенно се разотишли.

„Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от Сидеров и Чуколов непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие”, се посочва в обвинителния акт.

И на двамата обвиняеми – Волен Сидеров и Десислав Чуколов, прокурор при СГП е повдигнал обвинения за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, както и за причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му. За първото деяние се предвижда лишаване от свобода за срок до 5 години, а по второто – до 3 години. Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Коментари

Задължително поле