ГЕРБ, РБ и АБВ „за“ електронното гласуване

ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ ще подкрепят въвеждането на електронното гласуване у нас. За такава възможност за упражняване на правото на глас се обявиха 1 883 411 души на референдум м.г.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни пред „Труд“, че на заседанието и утре ще предложи план за въвеждане на възможност за гласуване по интернет. Идеята е такива промени да бъдат приети до април, когато трябва да е готов и ремонтът на Изборния кодекс. От кога обаче може да влезе в сила електронния вот зависи от разработването на софтуера.

Трите партии имат общо 118 депутати и окончателното одобряване на предложението ще зависи от гласовете на БДЦ и независимите. Патриотичният фронт (ПФ) също нямат единна позиция по въпроса.

Опозицията е против

БСП и „Атака“ са категорично „против“ въвеждането на възможност за гласуване по интернет. Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Четин Казак заяви пред „Труд“, че депутатите от партията биха подкрепили такова решение само при условие, че има гаранции за запазване на тайната на вота. Засега обаче такива не са дадени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика