800 спасителни операции в снега. Най-тежко е в Североизтока, в Смолянско носят храна на старци през свлачище (обзор)

За последните две денонощия служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили близо 800 спасителни и аварийни дейности, съобщиха от МВР. Най-тежко е положението в Североизточна България, а в Две могили и Дулово е обявено бедствено положение, много са местата без ток, обобщи БНТ. Повече от 500 училища са затворени. 

Бедстващи

Пожарните екипи са работили главно по евакуация на хора от закъсали автомобили и от жилища, оказване на съдействие на нуждаещи се от медицинска помощ, изтегляне на превозни средства, премахване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради.

400 места без ток

Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 26 произшествия. В около 400 населени места все още няма електрозахранване. Не са регистрирани аварийни ситуации по язовирни стени и съоръжения към тях. Язовирите Ивайловград, Студен кладенец и Цанков камък се изпускат контролирано. Нивото на река Арда се понижава. Няма данни за бедстващи или застрашени хора.

Затворен път

Остава затворен пътят Силистра-Добрич. Останалата пътна мрежа в областта е трудно проходима. Тази сутрин с верижна техника пожарен екип евакуира хората от четири леки коли на пътя Ситово – Силистра. Оказана е помощ и на други четирима водачи, пътували в посока Кайнарджа. От леките автомобили са евакуирани деветима възрастни и две деца, които са настанени в общината. Пожарникари са превозили и бременна жена от Кайнарджа до Силистра.

Смолянско

Хранителни продукти на ръка доставиха през свлачище за около 30 възрастни хора в село Киселчово и махалите Потока, Ухловица и Надарци откъснати от сутринта в неделя. От 8.30 часа в понеделник бе отменено бедственото положение за цялата община Смолян и остана частично за три села, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Най-критично остава положението в село Киселчово, където пътят е напълно пропаднал в реката на около 3-4 км от селото, а старците нямат и вода и ток. Днес започва да се прави пътя за селото, но ще изисква много работа и няма да стане бързо, каза Мелемов. Кметският наместник на селцата Милко Кисьов и общински служители им пренесоха през свлачището на ръка щайги с основни храни осигурени от управата - хляб, олио, кускус, леща и др.

Старци бяха дошли от селото да получат храните. Те се жалваха, че дори да почине човек няма как да съобщят, тъй като нямат телефонни връзки, след като от два дни е спряла да работи клетката на основен мобилен оператор. В неделя се наложило през свлачището на ръце да пренасят болна жена, която имала нужда от спешна медицинска помощ. Пътят до Надарци е напълно отнесен след пороите. В махалата живеят трима жители, които казват, че са се запасили с продукти и са добре. Единствената кола, която си имали, микробус, е повлечен от огромно свлачище надолу по дерето на 50 метра в гората. Собственикът й Искрен Кичуков се опитваше в понеделник да върже микробуса за големи околни дървета, за да не го повлече още надолу.

По селата по поречието на река Арда има много отнесени мостове и свлачища. В село Горна Арда няма вода, без вода е и многолюдното село Смилян, където е скъсан главния водопровод. Пробит е пътя до най-труднодостъпното село Мугла, който се почиства от сутринта в понеделник, така че да могат да стигат автомобили.

Избяга 4 тона пъстърва

Приливна вълна от 6 метра над обичайното речно ниво е заляла рибарник "Синия вир" край село Могилица и в реката е избягала около 4 тона дъгова пъстърва, собственост на фирмата "Балкан евро фиш" - София на французина Патрик Фибер. Щетите на самия рибарник пълен с еднометрова кал са за около 100 000 лв., а щетите от избягалата риба само са за около 30 000 лв., каза отговорникът му Росен Шехов. В понеделник работници събираха на ръка и с кепчета останалата жива риба от калта във залетите вани. Остава бедствено положение в самия град Доспат, където три дерета за залели и напукали основния път Батак - Доспат. "Ще искам санкции за фирмата, която поддържа участъка, тъй като не са си изчистили трите тръбопровода отвеждащи деретата под пътя", заяви кметът на Доспат Елин Радев. Пътят е републиканска пътна мрежа. Заради затлачените тръби в 500 м участък продължават да ес изливат реки от образувалите се три големи езера над пътя. Опасно е, защото пътя е насип и може да пропадне от водите във всеки момент, а е основен за общината, каза кметът.

27 села два дни без ток в Югозапада

27 села в Югоизточна България продължават да са без ток вече второ денонощие, макар че от ЕVN отчетоха значително подобрение в ситуацията с електрозахранването.

Вчера техният брой на територията на 92-те общини, за чието снабдяване с ток отговоря австрийското електродружество, бе над 350, а тази сутрин към 10.00 часа - под 90. "Прогнозата за повечето от тях е, че ще бъдат с възстановено захранване до края на деня. За тези, за които това не е възможно, компанията ще осигури генератори като временна заместваща мярка. Целта е да се минимизира броят на клиентите без захранване при идването на нощта", заяви Крум Косев от пресслужбата на EVN България.

Основната част от селата с нарушено все още захранване продължават да са в Пловдивска област. Това са 15 села, основно в общините Калояново, Кричим, Стамболийски, Раковски и Родопи. Към 16.30 часа без електрозахранване В област Пазарджик все още са 5 населени, а в Смолянска област - 7. Две от тях са в община Смолян, а останалите пет са по-малки села в община Чепеларе.

Общо 115 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в районите с аварии. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти. В посочените райони се възстановяват скъсани въздушни електропроводи, изграждат се нови стълбове от мрежата. По много електропроводи се извършва физически обход по дължината на линията. За по-добрата координация на възстановителните дейности в EVN България функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти.

Разград

Обявено е бедствено положение за територията на община Самуил. Затруднен е достъпът до селата Голям извор, Ножарево, Хърсово, Владимировци и Кривица. Продължава да е затворен пътят Русе – Разград - Шумен. Останалите пътища са проходими при зимни условия.

В София

Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверки заради състоянието на улици и тротоари в София и първите санкции към фирмите са факт. Само глобата за непочистена автобусна спирка е 2000 лева. Глобени са и граждани и фирми, които не са изчистили птред дома и офиса. Наложени са 156 такива санкции, предаде Нова тв

Както Труд писа, на места снегът бе половин метър, а масово тротоарите бяха непочистени.

В същото време над 90 пострадали на снега са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на „Пирогов” до 17.00 часа днес, съобщиха от там.

На близо 30 от тях се наложило да останат за болнично лечение. Най-честите травми, които имат пациентите, са счупвания в областта на китката, рамото и глезена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини