На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Олигарси изнудват правосъдния министър

Подводните камъни, които проваленият и избягал от отговорност бивш министър на правосъдието Христо Иванов остави след себе си, поставят под риск мандата на всеки нов пазител на държавния печат (министърът на правосъдието съхранява държавния печат – б.р.), независимо дали това е опитен политик, уважаван университетски преподавател, достолепен магистрат или опитен администратор като Екатерина Захариева. За да възстанови нанесените щети в отношенията между МП и съдебната власт, първите стъпки на Захариева бяха да опита да скъса с деструктивната политика на проваления й предшественик.

Заради тези й действия доскорошният началник на кабинета на държавния глава стана жертва на провокация на лобистки кръгове, от които най-малко е очаквала атака. Докато беше в Брюксел, за да проведе първите си официални срещи като правосъден министър, Захариева бе застигната от класически донос, оформен като “открито писмо” на Съюза на съдиите в България до Европейската комисия.

От стила на изписаното във въпросния пасквил може да се заключи, че основна роля в подготовката му има предшественикът на Захариева. Така се оказа, че докато официален представител на държавата в лицето на български министър провежда важни срещи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, с генералния секретар на ЕК Александер Италианер и с еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова, за да се опита да осигури обективен мониторингов доклад за България, върналият се към предишното си амплоа на неправителствен лобист Христо Иванов, с помощта на превърналия се в политическа партия Съюз на съдиите в България, за пореден път спретна компромат срещу имиджа на страната си.

Не е нужно да си част от политическия живот или да си запознат от първо лице с работата на европейските институции, за да си представиш в каква ситуация се е озовала Захариева, която, докато убеждава в ползите от постигнатия “исторически компромис” за промяна на конституцията, домакините й – най-висши европейски представители – са чели писмото донос на ССБ, в което дори се отправят призиви за суспендиране на членството на България в Европейския съюз.

Ако в действията на провалилия се Христо Иванов може да се търси професионална завист и липса на морал и достойнство, то мотивът на зависимия от олигарси ССБ има много по-висока цел – изнудване на новия правосъдия министър в поне две посоки: продължаване отдаването на Министерството на правосъдието на концесия на лобистката и свързана с олигарси съдийска организация и внасяне в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание, на скандалния проект за промени на Закона за съдебната власт.

Ултиматумът към Захариева е разбираем, защото превърналият се в партийна организация Съюз на съдиите в България не просто управляваше правосъдното министерство в мандата на Христо Иванов, но и директно изготвяше предложенията за законодателни промени. ССБ не би приел Министерството на правосъдието да предложи друг проект за изменение на ЗСВ освен този, който бе изготвен от съдии и адвокати, които видяхме рамо да рамо да демонстрират преди месец на стълбите пред Съдебната палата в защита на господарите им олигарси. Както е известно, с промените в конституцията през декември бе посочено, че в срок до три месеца Народното събрание трябва да гласува и изменения в ЗСВ.

Заради това от първостепенно значение е новият министър на правосъдието да прекрати практиката, която превърна правосъдното ведомство в министерство на лобизма. Нужен е категоричен отказ от внасяне за разглеждане от правителството на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който Христо Иванов е оставил в разрушеното от него правосъдно министерство и отказваше да обяви чие дело са изготвените лобистки поправки.

Захариева добре знае, че предложения в ЗСВ, дело на съвместната работа на зависими от олигарси съдии и адвокати, съвсем естествено предизвикаха остри възражения от мнозинството честни съдии, прокурори, следователи, авторитетни университетски преподаватели и изтъкнати юристи. И точно заради това е нужен нов проект за изменение на ЗСВ, от който да отпаднат предложенията, които олигархията иска да прокара, както и да получи одобрение на тези, за които се отнася.

Захариева ще трябва да ограничи опасната практика законотворческата дейност, която е смисълът от съществуването на правосъдното министерство, да се извършва от агенти на неправителствени организации, които служат за прокарване на всякакви лобистки интереси. Точно такъв бе случаят и с предложенията за промени, изготвени от Българския хелзинкски комитет и НПО-то на убиеца Джок Полфрийман, с които затворниците получават опасни права, а надзирателите са поставени в ситуацията да се превърнат в обслужващ персонал на лишените от свобода.

Вместо лобистки законопроекти Захариева трябва да положи сериозни усилия в посока изменение на процесуалните закони и наказателното правосъдие, с което освен ускоряване на съдебния процес ще се гарантира и реализирането на успешна наказателна политика. Конкретни идеи в тази посока вече бяха лансирани от партньорите в управлението – „Движение България на гражданите“ и АБВ.

Заради опасните и скоростни действия, с които олигархията започна да използва влиянието си върху Върховния касационен съд и персонално върху съдия №1 Лозан Панов, правосъдният министър трябва да влезе и в друга битка – за спасяване на българския съд от мафията, която го е превзела. Захариева спешно трябва да ангажира целия експертен потенциал на ръководеното от нея ведомство, а ако се налага – да включи в екипа и специалисти, които парламентарно представените политически сили биха й предложили, за да се изготвят конкретни промени, с които да се ограничат законотворческите набези на върховните съдии чрез тълкувателни решения.

Действията на върховни съдии от последните седмици ясно показват, че олигархията е успяла да овладее върховната съдебна инстанция на държавата. Това вече позволява на опасната мафиотска симбиоза от определени съдии и мощни адвокатски кантори чрез на пръв поглед неясни тълкувателни решения да осигурят амнистия както за хиляди престъпници и хулигани, така и да разтворят чадър и да не позволят на прокуратурата да преследва грабителите на българския народ – олигарси, които с медиите си и инженеринговите си политически проекти целят дестабилизация на цялата държава и последващо овладяване на всички власти.

В конкретната ситуация Екатерина Захариева не може да се справи сама. Това не би било по силите, нито е в правомощията на който и да е правосъден министър. Захариева има две предимства. Първо – да работи в синхрон и единодействие с независими от политическата организация ССБ съдии, с другата голяма група магистрати – прокурорите и с Висшия съдебен съвет, с Инспектората към ВСС и второ – да използва, че този парламент показа, че ако се наложи, може да се осигури мнозинство, много по-голямо от нужното за промени на конституцията. А ако, за да се върне отвлеченият от олигархията български съд на гражданите, са нужни нови конституционни промени, то със сигурност ще се съберат отново поне 204 депутатски гласа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.