Погребват Мишел Турние в корените на дърво

Мишел Турние, една от големите литературни фигури на Франция от втората половина на ХХ век, почина в понеделник на 91 г. в дома си близо до Париж, съобщиха от семейството му.

Новината бе потвърдена пред агенция "Франс прес" и от кмета на селцето Шоасел, където Турние живя през последните 50 години.

С романа си „Горски цар“ Турние спечели през 1970-а най-престижната френска литературна награда - „Гонкур“. Книгата разказва за човек, който вербува деца за нацисткия режим. Неведнъж името му е било спрягано сред възможните кандидати за Нобелова награда за литература, но така и не я получава.

На български освен „Горски цар“ са преведени още „Златната капка“, „Метеорите“, „Среднощен пир на любовта“, „Х-тимен дневник“, „Петкан или чистилището на Пасифика“ и др. Турние е автор и на много книги за деца.

Турние написа в "Х-тимен дневник": “Идеята ми за рая - като умра, ще гледам пред себе си цялата панорама на моя живот, с всички детайли. Ще бъда свободен да се върна в който си пожелая и да го преживея отново“.

Кметът на Шоасел Ален Сеньор, каза, че Мишел Турние е пожелал да бъде погребан в корените на едно от най-големите дървета в селцето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура