Емигранти изпратиха на близките си 731 млн. евро

Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в час по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

Експерти: Пандемии от вируси и бактерии убиват милиони хора през 21 век

Има голям риск за човечеството от бъдещи пандемии, свързана с вирусна или бактериална смъртоносна болест. Животът на милиони хора може да бъде отнет през 21 век от такива бедствия, сочи доклад на независимия институт Global Health Risk Framework for the Future (GHRF Commission), наречен „Пренебрегваното измерение на глобалната сигурност: Работна рамка за действия при кризи с инфекциозни заболявания”, предаде news.bg.

В доклада се предупреждава, че заради взаимосвързаността на планетата, особено по отношение на движението на хора, следващата пандемия (независимо от микробния произход) може потенциално да отнеме живота на милиона хора и да доведе до трилиони долари икономически загуби.

Авторите отбелязват безпокойството си, че правителствата като цяло не са подготвени да отговорят на такива кризи. Подчертава се лошата инфраструктура и слабата национална сигурност в повечето държави. За да бъдат оборудвани повечето държави с адекватна структура, ще са необходими около 4,5 милиарда долара на година. Повечето от тези средства трябва да бъдат пренасочени към по-малко развити страни. Финансирането трябва да дойде чрез Световната банка, препоръчват от института.

Като примери за потенциални заплахи се отбелязват ебола, Близкоизточният респираторен синдром (БИРС или МЕРС/MERS), тежък остър респираторен синдром (SARS) и вирус H1N1.

Според прогнози, изготвени от компютърен модул, през следващите 100 години ще има най-малко една голяма пандемия. Едно към пет е да има най-малко четири големи епидемии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.