Опасно студено в цялата страна и днес, живакът пада до - 20 градуса

В 16 области на страната обявен е оранжев код за ниски температури. Това сочи справката на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от „Фокус“.
Най-студено ще бъде в областите: Кюстендил, Перник, София-област, София –град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. Минималните температури в тези области ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса, максималните температури също ще бъдат отрицателни.
Жълт код за ниски температури е обявен 12 области на страната. Кодът е в сила за областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Смолян, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. В населите места с обявен жълт код минималните температури ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, максималните температури също ще бъдат отрицателни.

Преди обяд по поречието на Дунав ще бъде мъгливо и температурите там ще останат ниски. Видимостта ще се подобрява в следобедните часове. Над останалата част от страната ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са от минус 7 – минус 8° в Северна до 0° на места в Южна България.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се появи слаб северен вятър. Максималните температури ще са между минус 2° и 2°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. температурата на морската вода е 4 - 6°.
Над планините ще бъде предимно слънчево, студено и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра - около минус 15°.
Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за месеца.

Коментари

Задължително поле