Студът отложи курбан за починалите от отровна ракия мъже в Якоруда

Християните в град Якоруда отложиха курбана за починалите шестима мъже, пили отровна ракия. Причината за това е студеното време и падналата снежна покривка.

„Църковното настоятелство начело с отец Данаил се събра във вторник вечерта. Решихме да направим курбана в началото на февруари, за да може да дойдат повече хора на заупокойната литургия в памет на загиналите, която ще отслужи свещеникът. Той ще прочете и молитва за здраве на всички жители на общината”, каза Ваня Гатдерова, която е църковен настоятел в Якоруда. Жителите на града събраха заедно 4400 лева и понеже там живеят заедно мюсюлмани и християни, двете вероизповедания поделиха парите. Мюсюлманите наравиха своя курбан за починалите на 10 януари като принесоха в жертва 10 шилета . Месото бе раздадено на бедни и болни.

А Църковното настоятелство ще купи с парите теле, чието месо ще се раздаде на социално слаби семейства не само в града, но и в околните села.

Смъртта на шестимата млади мъже пили отровна ракия обедини всички в Якоруда независимо дали са мюсюлмани или християни. Те очакват справедливо решение от съда за виновният-местният бизнесмен продал ракията Тайфи Мекльов.В момента той е в ареста, а разследването по случая ,който уби 6-ма мъже, а 13 се лекуваха в болница, продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини