Ташко Ташев: Христо Иванов е внедряван в съда далеч преди да стане министър (II част)

„В СГС аз работя от 2002 година. Абсолютно сам бях първите 3-4 години, дори аз занесох първия компютър там. Никой не можеше да работи на компютър, нямаше никакви програми. И по едно време аз бях началник-отдел „Компютърни системи” в ЦУ на „Български пощи“, разказа пред „Канал 3“ уволненият шеф на IT-отделa на СГС инж. Ташко Ташев. Разговорът с него е продължение на дискусията с лидера на РЗС Яне Янев за sms-скандала от миналата седмица.

Той припомни, че през 2000 г. е имало мега дело с българския канадец - Майкъл Капустин. Делото се водело в СГС и по изискване на посолството на Канада е трябвало да се пише на компютър. Тогавашният председател на СГС Емил Марков повикал Ташев и го помолил да обслужва компютърно заседанията, по които се разпитвал този фараон.

„Интересното беше, че след всяко заседание протоколите от този лаптоп се изтриваха и аз трябваше много бързо да ги възстановявам, защото всъщност се саботираше работата по неговия съдебен процес. Даже си спомням веднъж, когато бях повикан спешно да възстановявам този поредния протокол. Румен Миланов и други служители на тогавашните тайни служби идваха да проверяват и да разследват кой пипа този лаптоп. И може би, защото от СГС разбраха, че аз съм много голям специалист в компютърната област, няколко пъти в периода между 2001 и 2002 година ме молиха и ми предлагаха за се преместя от ЦУ „Български пощи” в СГС и аз март месец 2002-ра година приех“, допълва Ташев.

По думите му той е станал неудобен, защото много задкулисни игри са започнали да се развиват в съдебната система и в частност в СГС.

„В различните периоди на годините, може би и аз съм бил в полезрението и съм бил удобен и неудобен за дадени процедури“, смята той.

„Може би ще ви е интересно да разберете какво са се опитали членове на ВСС да направят, за да свалят Владимира Янева от поста председател на СГС?“, попита Ташев. И показа писмо, подписано от началника на компютърния отдел на ВКС Павел Андреев, което обаче не било писано от него. Той обърна внимание, че е адресирано и към ВСС, за да се даде анонс на някои членове на ВСС да се направи проверка в СГС, за да може да се използва срещу Владимира Янева.

„А преди това писмо през 2014 г. Владимира Янева ме повика и ми представи Христо Иванов. Не го познавах до тогава – младо момче с брада, бил дошъл от някаква гражданска организация. И ме помоли: Г-н Ташев, бъдете така добър, всичко, от което има нужда, да му го разкажете, покажете", съобщи Ташев.

Причината за идването на Иванов било по формалната причина да направи някаква проверка по дела и трябвало да му бъде показана програмата за разпределение на делата. Кой го прави, къде се прави, както и деловодната система на съда.

Ташев обясни, че бил много учуден, когато служебният премиер Близнашки назначил за министър на правосъдието същия Христо Иванов.

По думите му, след като Владимира Янева беше подала оставка като председател на СГС, му казала, че служител на ВСС няколко пъти е ходил при нея, за да иска да уволни Ташев заедно с още една служителка.

За избора на Лозан Панов

Уволненият компютърен специалист коментира и „честния“ избор на Лозан Панов като председател на ВКС.

„Аз знаех, че Лозан Панов е подготвен да стане председател на ВКС в края на месец ноември 2014 г. Когато писмото, което ви показах, излезе, подписано от г-н Павел Андреев, аз поисках да се срещна с г-н Андреев. В писмото няма нищо вярно за IT-отдела - за сървърите и компютрите на СГС. Казах му тогава: Павка, как можеш да пишеш такива глупости, да дойда и да ти покажа всичко? Той ми каза: Ташко, повярвай ми, принудиха ме да го подпиша, аз не съм го писал. Кой го писа – не знам, но имам подозрения.“ Това обяви още Ташев.

„Искате ли да ви кажа и кога казах на г-н Павел Андреев, че бъдещият му председател ще се казва Лозан Панов? Когато му го казах Лозан Панов вече беше ударен на пешеходна пътека и беше в болницата, но беше няколко дни преди ВСС да повика Панов и да му каже: ”Какво е това писмо, което ти си написал, че се отказваш за състезанието за председател на ВКС?”, казва Ташев.

Той съобщи, че освен него и Катя Гърнева, тогавашен служител на СГС, е знаела, че Панов е подготвян за председател на ВКС. Тя била уволнена от Калоян Топалов. Или пък принудена да си подаде оставката.

„Анчо Димитров дойде в отдела на СГС и назначи с протекцията, предполагам на Лозан Панов, двама служители от Административния съд, София-град. Единият се казва Кристиян, не зная фамилията му, а другият се казва Борислав Петров.“ Това допълни Ташев.

Според него Борислав Петров не отговаря на критериите да бъде системен администратор в СГС. Неговата майка обаче била деловодител в СГС, а в последствие деловодител в САпС, когато Лозан Панов оглавил Административния съд София-град.

„Вие чухте, че думите ми не са случайни и тази острота, с която говоря, е за да може обществото да разбере язвите в съдебната система“, емоционално заяви Ташев.

Той е категоричен, че е недопустимо цели семейни кланове, заедно с определени супербогати софийски кантори да управляват съда, софийските съдилища, сякаш това им е бащиния.

„Тези хора искат да овладеят и да контролират най-важните съдилища в държавата, за да може в един удобен момент да се разправят и със своите политически опоненти“, смята той. И допълни, че тези, за които разказва, имат и политическо крило. „И това политическо крило им пуска задачите. И не случайно, вие видяхте, че този същият Христо Иванов, е бил внедряван в съда далеч преди да стане министър“, обясни Ташев.

По думите му Иванов е подготвян от същите среди, които искат да продължат да контролират съдебната система. „И ако тази цялата верига се опитаме да я разплетем, и анализираме кой на кого е човек, ще се разбере, че целта е една. Да могат сега да наложат необходимия натиск върху ВСС, да го смачкат медийно, за да го подчинят и да могат да си изберат няколко ключови шефове на съдилища. И тази групировка от шуреи, кумове, баджанаци да овладее съдебната система.

„Тук трябва да се върнем на групи, които действат. Като ОПГ, приятели, съдии, прокурори, следователи, полицаи, бизнесмени - тип Красьо Черния. И всичко това се облича в една много удобна одежда и се групират в една съсловна организация, която се спонсорира от чужди държави и спонсори. И ако не си от тяхната съсловна организация, значи си срещу тях“, казва още Ташев.

„Аз бях повикан, малко след като г-н Йорданов стана и.д. председател на СГС. В коридора ми беше казано на четири очи: Моят шеф иска от теб да напишеш всичко каквото можеш и всичко, каквото знаеш против бившото ръководство на СГС и Владимира Янева“, допълва Ташев. Той заявил, че такова нещо не мога да напише, а и нищо не знае. „Знаеш, знаеш, ти си разпределял дела, ти на случаен принцип, ти си манипулирал и т.н.“, бил отговорът. Ташев обяснил, че никога не е участвал в разпределение на дела на случаен принцип, никога не е присъствал на това извършване и не му е било вменено като служебно задължение.

Тогава Йорданов заявил, че ако Ташев откаже да го напише, ще има много големи последствия. И обяснил, че шеф му е Лозан Панов.
„Аз му казах, нямам какво да напиша срещу бившото ръководство, а дори и да напиша нещо и да измисля нещо, под диктовка, те ще ме съсипят от наказателни и граждански дела по всички възможни теми, защото нищо няма да мога да докажа“, каза Ташев.

„Няколко дни по-късно, на 27 март, на мен ми беше връчена заповед 817, с която бях изваден като член на IT-отдела на СГС и бях вкаран в девета глуха на едно бързо сформирано работно местенце и не получих повече нито задачи, нито информация за работата на отдела. За сметка на това обаче Владо Йорднов за много кратко време ме съсипваше с да пиша отчети.

„Лозан Панов по случай 135 от създаването на ВКС излезе с една прочувствена, много повече политическа, отколкото магистратска реч.

Тук идва въпросът. Тази реч, която дава основни насоки и за съдебната реформа, съгласувана ли е изляло с ръководството на ВКС, имало ли е и други магистрати, които са писали или са подпомогнали писането на тази реч, която ангажира институцията?. Защото, след като той чете това слово, той не говори като гражданин, а като председател на ВКС. Да не се окаже, че тази реч е писана извън съда, от други хора, които искат в съдебната система да се случват всички тези безобразия“, заяви Ташев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика