Папен за трети път в София срещу Стоичков

Жан-Пиер Папен е поредната суперзвезда, част от пъзела в шоуто през май в София за 50-годишнината на Христо Стоичков. Французинът е получил покана и се очаква да излезе по екип на стадион „Васил Левски“ на 20 май.

52-годишният Папен, прочут с прозвището Жи Пи Пи, взе „Златната топка“ за 1991 г., а на терена в София ще се срещне с носителите за 1993-та (Роберто Баджо) и 1994-та (Стоичков).

Кариерата на големия голаджия мина през „Марсилия“, „Милан“, „Байерн“ и по-малки тимове из Франция и Европа.
Съперничеството с родния Кавалер на „Златната топка“ има дълга история - вече 26 години. Двамата се сблъскаха като капитани на ЦСКА и „Марсилия“ в четвъртфинал за КЕШ през пролетта на 1990-а.

Тогава французите продължиха с 1:0 и 3:1, като Папен застана на вратата за 20-ина минути в реванша на френска земя, когато бе контузен Паскал Олмета.
Две години по-късно Стоичков вкара от дузпа, а България победи Франция с 2:0 в София в световна квалификация. Нарушението за 11-метровия удар направи точно Папен срещу Емил Костадинов.

В същите квалификации ударихме незабравимо французите на „Парк де пренс“ с 2:1 и се класирахме за САЩ '94.

Така Жи Пи Пи ще дойде у нас да играе за трети път и все на стадион „Васил Левски“. И отново, както и в предишните два случая - срещу Стоичков. През май пак ще е така - французинът е в тима на играещите с десен крак, а Камата ще води левичарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ