Турция облага туристите с нов хотелски данък

Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Москов боде бебетата с криминалните ваксини от Турция

Не са разрешени за употреба в България и двата вида ваксини, внесени в страната ни от Турция – „Еувакс“ срещу хепатит и петвалентната „Пентаксим“, която е задължителна в детския имунизационен календар. Това съобщи Прокуратурата днес след като по-рано тя излезе със същото становище, но в него нищо не се споменаваше за „Пентаксим“.

Върховната административна прокуратура е изпратила указания до здравния министър Петър Москов и Изпълнителната агенция по лекарствата „да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба“.

Въпреки това петвалентната „Пентаксим“ няма да бъде спряна. Това заяви пък на свой ред малко по-късно на извънреден брифинг ресорният министър Петър Москов.

По думите му „всички 100 000 дози от ваксината са раздадени. „Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените имунизации само са опаковани в южната ни съседка. Министърът заяви, че ваксините могат да бъдат доставени директно за достъп на пациентите чрез Министерството на здравеопазването.

“Нашите изводи и заключения почиват включително и на становища на Изпълнителната агенция по лекарствата, което ни е изпратено по надлежния ред и в което изрично се отбелязва, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини – такива изводи не бихме могли да направим”.

Това заяви заместник-главният прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова. „С оглед на тези констатации ние считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и се съобразно нашите правомощия сме указали на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителна дирекция по лекарства да вземат необходимите мерки съобразно техните правомощия по закон да не допуснат употребата на тези ваксини”, посочи тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.