„Газпром” подписа споразумение за „Турски поток”

"Газпром" подписа споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за конфиденциалност по изграждането на морски газопровод от Русия към Турция през Черно море. Това се казва в официално съобщение на "Газпром".

"Съветът на директорите на "Газпром" взе решение за гарантиране на защитата на получената един от друг информация, представляваща търговска тайна, в интерес на изграждането на морски газопровод от Русия към Турция през акваторията на Черно море", казва се в прессъобщението.

Отбелязва се, че споразумението ще бъде в сила до 2021 г.

Вчера руската компания обяви, че договорът по проекта "Южен поток" е прекратен.

Ръководството на газовия концерн е одобрило сключване на споразумение с проектната компания South Stream Transport за прекратяване на договора по отношение на задълженията на „Газпром експорт" за транспорт на газ от октомври 2013 година.

South Stream Transport се е съгласила да освободи „Газпром" от изпълнението на задълженията по договора.

South Stream Transport B.V. бе създадена за строителството на морската част на "Южен поток". Но след решението на "Газпром" за спирането на проекта компанията изкупи дяловете на Eni, EdF и Wintershall в проекта. Предполагаше се, част от активите на South Stream Transport могат да бъдат използвани за строителството на "Турски поток".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес