Смъртоносно селфи преди лавината

Двамата туристи, чиито тела намериха планинските спасители при акцията на Витоша, изпратили снимка на свои приятели от мястото, на което се намирали, преди да продължат спускането си и преди да падне лавината. Това е станало снощи, предаде бТВ.

Туристите предприели изкачване от х. Алеко към горна станция на влек Заека.

Спасителите попаднали на първото тяло в 09:47 часа, а на второто - след час и половина.

Опасна мода

Има мода нощно време да излизат хора и да се разхождат в планините. Това заявиха планински спасители след акцията на Витоша, съобщи Нова тв.

Сигналът към ПСС за двамата туристи е подаден около 04:00 часа и се предполага, че такъв е случаят и сега.

Според спасителите двамата туристи не са се обадили да кажат къде отиват и след колко време, ако не се върнат, значи има проблем.

От ПСС нямат информация за още пострадали при срутването на лавината. 

В издирвателната операция участваха 14 спасители и две кучета.

В момента все още не се знае на колко години са загиналите. Те обаче не са скиори, а любители.

Направили снимка преди да продължат слизането си

Туристите предприели изкачване от х. Алеко към горна станция на влек Заека. Снощи те си направили снимка, която изпратили на свои приятели и казали, че тръгват надолу.

Опасност

Както по-рано Труд писа, заради силния вятър има опасност от лавини. Най-високо ниво има за Витоша. Средна е степента по всички северни склонове на планините заради силния вятър.

Във високите части на Пирин планина опасността от падане на лавини също е повишена, съобщи дежурният служител в Планинска спасителна служба (ПСС), предаде Фокус. 

Коментари

Задължително поле