Депутатите приеха електронното гласуване

Депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване. Със 136 гласа "за", 56 "против" и без "въздържал се" народните представители приеха такъв вот да има за всички видове избори.

Най-много критики по време на дебатите дойдоха от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и "Атака". В крайна сметка подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против - Патриотичният фронт, "Атака" и БСП.

Проекторешението, гласувано днес, е резултатите от референдума на 25 октомври 2015 г. Въпреки че не надхвърли необходимия праг на активност от предишния парламентарен вот, в допитването участваха над 20% от избирателите. Над 50% гласуваха с "да" на въпроса да може ли да се гласува дистанционно по електронен път - 1 883 411 души. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в такъв случай въпросът отива в парламента, който трябва да се произнесе 3-месечен от постъпването на решението на Централната избирателна комисия в Народното събрание.

С приемането на проекторешението народните представители възложиха на Комисията по правни въпроси да обсъди на първо гласуване всички постъпили и новопостъпили законопроекти, касаещи Изборния кодекс до 29 февруари, предаде "Фокус".

До края на април Комисията трябва да внесе доклад за второ гласуване на приетите законопроекти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи проекторешението при спазване на законовите критерии за неопорочаване на този изборен процес. „Не може ние народните представители да бъдем против тези над 1 млн. българи, които подкрепиха електронното гласуване“, каза Цветан Цветанов.

Председателят на ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков заяви, че с електронното гласуване ще се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, затова от ПГ на „БСП лява България“ няма да го подкрепят.

Радан Кънев от ПГ на РБ поясни, че разбира всички страхове и възражения. „Когато се прави важен политически избор се мери на везната. „Нищо не може да бъде важно за България, че българската нация е 9 млн., а в нея живеят 6 млн. Една трета от българските граждани живеят извън страната“, посочи той.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов обясни, че трябва да бъдат отчетени огромните рискове, които носи електронното гласуване, а съпредседателят на ДПС Четин Казак посочи,че ДПС няма да подкрепи въвеждането на дистанционното електронно гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика