Първия в България център по урогинекология откриват в Русе

Първият в България Център по урогинекология ще се създаде до 2-3 месеца в Русе, съобщи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс /АГК/ д-р Георги Хубчев. Той ще се оборудва с нужната апаратура, която ще осигури качествено обслужване на пациентки.

М.г. екип на АГК направи първия изкуствен сфинктер на уретрата на жена в страната. Безкръвната операция продължи около 40 минути, а 62-годишната жена беше изписана след 24 часа. Имплантираният консуматив за 10 000 лв. беше платен от общината.

Рутинната интервенция вече може да се прилага във всички случаи на увредена тазова съединителна тъкан. За 4 г. д-р Георги Хубчев има над 170 урогинелогични операции по традиционния метод.

Причините за често срещаното заболяване дори при млади жени, са тежки раждания, напълняване, хормонална недостатъчност и увредена тазова съединителна тъкан, обясни д-р Хубчев. Случаите намаляват, защото все повече родилки предпочитат да имат бебе чрез секцио.

В София тези операции не са популярни заради липсата на лекари по специалността, която не се изучава в медицинските университети. В България още няма и Асоциация по уроонкология, а от Европейската все повече се говори за дисфункция на тазовото дъно.

До половин година в Русе ще заработи и Ин витро център, който ще ползва базата на АГК или на открития център за асистирана репродукция "Щерев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве