Студът удари рекорд с -17 градуса в Русе

Студът свали 49-годишен рекорд с измерените -17 градуса по Целзий тази нощ в Русе. На 21 януари 1967 г. температурата е била минус 14,5 градуса.

По чудо няма измръзнали хора. Рязкото застудяване препълни временния приют за бездомни хора, където при 60 места са приети 79 души. Топла супа и сандвичи на близо 40 несретниците без подслон се раздават и в кризисната трапезария на БЧК.

"Малката Виена" открай време чупи термометъра за топло и студено, а заради късата пролет е на път да прекрои умереноконтитенталния климат в 3 сезона. Местни зевзеци се шегуват, че температурните рекорди се дължат на първата метеорологична станция в България, открита преди 149 г. в крайдунавския град. За синоптиците горещите лета /абсолютна максимална температура + 44 градуса С/ и студените зими /абсолютна минимална стойност -27 градуса С/ се дължат на силните североизточни ветрове.

За разлика от обичайните мъгли по Дунава, пролетта изненадва русенци рано заради малката надморска височина и времето през този сезон е по-студено от есента. Тя пък е протяжно топла и циганското лято кажи-речи се здрависва с Димтровден. Резките контрасти зима-лято определят климата в крайдунавския град като подчертано континентален. Средногодишната амплитуда от около 26 градуса C е най-голяма за страната, обясняват метеоролози.

Според научни изследвания средногодишните валежи и температури в Русе от 50 г. насам стават все по-неустойчиви. Макар че се редуват периоди на суша и поройни дъждове, годините с малко валежи се увеличава. Покрай глобалното затопляне нищо чудно до десетина години край Дунава да има само 2 сезона и русенци да берат кокичета или грозде в други краища на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини