Москов отрече становището на прокуратурата, с ваксините спасявал бебетата

Ако ние не бяхме успели да договорим ваксината „Пентаксим", щяхме да бъдем изправени пред възможността нашите деца да не са ваксинирани. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от „Фокус".
Той отрече прокуратурата да е имала становище, че двата препарата „Еувакс" и „Пентаксим" не са разрешени за ползване у нас, въпреки че от институцията публикуваха решението за това на сайта си на 20-ти януари, а по-късно се произнесоха и за "Пентаксим".

По думите на Москов Върховна административна прокуратура ясно казва, че ако няма притежател на разрешение на употреба на ваксините на територията на страната или той не се е явил на търга, държавата по силата на закона е длъжна да предприеме мерки и да намери друг начин за вкарване на лекарствата в страната.

„Кризата за ваксините не е криза само за България, тя е криза за целия ЕС", заяви министърът. Според него вотът на недоверие, който внася опозицията на тема „Здравеопазване" те могат да го внесат и е политическа игра и не очаква да мине. По думите му МЗ с действията е накърнило икономическите интереси на определени групи.
Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас ваксината „Пентаксим", дарена от Турция. Тя е безвредна, може да се използва, но не да се търгува Това обясни в интервю за БНР адвокат Мария Петрова, която е специалист по медицинско право.

"Факт е, че има едно нарушение, чисто административно - това е на начина, по който е внесена ваксината, но хиляди пъти и повече е повторено, че особено ваксината „Пентаксим", е със същото съдържание, което е и съдържанието във Франция. По никакъв начин не е вредно за употреба. Не можем принципно да толерираме такива нарушения, но пред алтернативата да останем може би без ваксини...", обясни адвокатът.

"Не знам защо Министерство на здравеопазването е предпочело този начин, но безспорно административно нарушение на начина, по който тази ваксина е влязла в страната, има. Това е констатирано и от Изпълнителна агенция „Медицински одит", в последствие в хода на проверката и от Върховна административна прокуратура. Но, пак казвам, това не пречи ваксината да бъде употребявана и не следва да се смята за опасна", категорична бе и адвокат Петрова.

Тя подчерта, че за нарушението, което е извършено, следва санкция, но ваксините няма как да бъдат върнати, тъй като вече са раздадени на личните лекари. "Една част, до колкото разбрах, са вече използвани. Най-добър отговор може да даде Изпълнителна агенция по лекарствата. Те са органът, които може адекватно да вземе решение дали да продължат да бъдат прилагани под някакъв специален режим или да бъдат иззети и съхранявани до извършване на процедурите", допълни адвокатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве