Баща наркоман намушка с нож 7-годишното си дете във Варна

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Фирмите с опасни храни лъсват в интернет

Всички фирми, които бъдат изловени, че предлагат некачествени храни на пазара, ще лъсват в интернет. Това обеща вчера земеделският министър Десислава Танева.
„Публичността е най-голямата мотивация операторите да бъде стриктни”, каза тя. Обещанието на министъра дойде, след като миналата седмица шефът на Сметната палата Цветан Цветков разкритикува агенцията по храните (БАБХ), че крие фирмите нарушители и препоръча да обявява на сайта си марките на всеки опасен продукт, установен на пазара.

Танева уточни, че потребителите ще имат достъп до информацията през единна информационна система, която ще проследява продуктите от фермите до магазина. „Щом като нищо не ни ограничава в законите, тази система трябва да дава информация за операторите, при които са установени нарушения, както и какви са те.

Ще се посочва и кои инспектори са ги проверявали преди това и не са открили нарушенията“, каза тя.

Експертът Тодор Тодоров допълни, че идеята за публичния регистър ще се съгласува и с Комисията за защита на потребителите. В момента при установени опасни продукти на пазара БАБХ уведомява какви количества е възбранила и започва да ги изтегля от пазара, но не съобщава имената на фирмите нарушителки.

Идеята за „черен списък“, в който да бъдат изобличавани фирмите, мамещи потребителите, не е нова. За последно ексшефът на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов дори публикува на сайта на агенцията класации с „добри практики“ и „лоши практики“, в които трябваше да се посочват фирмите нарушителки и отличници. В тях обаче така и не бе вписана нито една фирма.

С новия закон за храните за първи път ще се разпише, че за да може да продава храни онлайн, търговецът трябва да има склад, регистриран в агенцията по храните. Ще се въведат изисквания и към автомобилите за превоза на храни от неживотински произход като хляб.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.