Фирмите с опасни храни лъсват в интернет

Всички фирми, които бъдат изловени, че предлагат некачествени храни на пазара, ще лъсват в интернет. Това обеща вчера земеделският министър Десислава Танева.
„Публичността е най-голямата мотивация операторите да бъде стриктни”, каза тя. Обещанието на министъра дойде, след като миналата седмица шефът на Сметната палата Цветан Цветков разкритикува агенцията по храните (БАБХ), че крие фирмите нарушители и препоръча да обявява на сайта си марките на всеки опасен продукт, установен на пазара.

Танева уточни, че потребителите ще имат достъп до информацията през единна информационна система, която ще проследява продуктите от фермите до магазина. „Щом като нищо не ни ограничава в законите, тази система трябва да дава информация за операторите, при които са установени нарушения, както и какви са те.

Ще се посочва и кои инспектори са ги проверявали преди това и не са открили нарушенията", каза тя.

Експертът Тодор Тодоров допълни, че идеята за публичния регистър ще се съгласува и с Комисията за защита на потребителите. В момента при установени опасни продукти на пазара БАБХ уведомява какви количества е възбранила и започва да ги изтегля от пазара, но не съобщава имената на фирмите нарушителки.

Идеята за „черен списък“, в който да бъдат изобличавани фирмите, мамещи потребителите, не е нова. За последно ексшефът на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов дори публикува на сайта на агенцията класации с „добри практики“ и „лоши практики“, в които трябваше да се посочват фирмите нарушителки и отличници. В тях обаче така и не бе вписана нито една фирма.

С новия закон за храните за първи път ще се разпише, че за да може да продава храни онлайн, търговецът трябва да има склад, регистриран в агенцията по храните. Ще се въведат изисквания и към автомобилите за превоза на храни от неживотински произход като хляб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес