Поискаха незабавното отстраняване на кмета на Съединение заради търговска дейност

Жалба с искане за незабавното отстраняване от длъжност на кмета на Съединение Атанас Балкански (ГЕРБ) е постъпила в четвъртък в Общинската избирателна комисия, съобщи нейният председател Петрунка Кацарска-Дългърска. Тя е подадена от петимата общински съветници от местната коалиция "За Община Съединение", водена от бившия кмет Георги Руменов, а мотивите за тяхното искане са, че сегашният градоначалник Атанас Балкански продължава да извършва търговска дейност.

"Това е в разрез с чл.41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати кметът трябва да прекрати участието си в търговски фирми. Към настоящия момент това не се е случило и кметът Балкански продължава да извършва търговска дейност по смисъла на търговски закон. За подобно нарушение законът предвижда незабавно отстраняване от длъжност", съобщиха съветниците от МК "За Община Съединение".

Към жалбата си до ОИК-Съединение те са приложили и доказателствен материал - 4 броя касови бележки с дата 18 януари 2016 г. и актуално състояние с дата 19 януари 2016 г. на фирмите на Атанас Балкански според Търговския регистър. "Затова настояваме законът да бъде приложен и кметът да бъде отстранен незабавно", декларират хората на Георги Руменов.

От ОИК-Съединение са препратили сигнала до кмета Атанас Балкански, от когото чакат обяснение, както и до НАП-Пловдив и Търговския регистър за извършване на необходимите справки. "Едва след като получим съответните справки и документи от Търговския регистър и НАП, ще свикаме заседание и ще вземем решение по този казус", декларира председателят на ОИК-Съединение Петрунка Кацарска-Дългърска, която междувременно е депозирала молба за напускане по лични причини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони