Инвестиция от 55 млн. евро с над 500 работни места планират в Разград

Инвестиция от 55 млн. евро в комплекс за отглеждане на гъби "кладница" в Разград планира фирма с бълго-руско участие. Това съобщиха от общината след представяне на инвестицонните намерения по пилотния проект. Частната фирмата иска да наеме имота на бившата жандармерия в града. Предложението им предстои да се гледа на сесия на местния парламент следващата седмица.

Идеята за изграждане на производството има подкрепа от общинското ръководство, съобщи кметът д-р Валентин Василев, тъй като се планира създаването на 500 работни места за нискоквалифицирани работници. Ще се ангажират и към 40-50 специалисти. Покрай цялостната инвестиция ще се създаде и допълнителна заетост.

"Инвеститорите поемат ангажимент да запазят всички сгради на територията на бившата жандармерия. Ще бъдат изградени два големи корпуса, в които ще се отглеждат гъбите. Общата застроена площ е 56 декара. Ще се ползват още 25 дка за паркинг. Производството и преработката са екологично чисти. Гъбите ще се отглеждат върху пшенична слама с добавки. Ползват се нови технологии и нов патент, като се постига чиста екологична среда", съобщиха от общината в Разград след представяне на инвестиционните намерения на фирмата.

Продукцията ще бъде основно за европейския пазар. Част от гъбите ще се предлагат сурови, друга - мариновани. Трета ще бъдат дълбоко замразени с вакуумно изсушаване - по технологията на производство на космическите храни, допълниха от кметството.

По тяхна информация проектът в Разград е пилотен и предстои да бъдат реализирани общо 4 такива в страната.

Дружество инвеститор „Био-агро ресурс плюс” ООД - Варна е регистрирано в търговския регистър и в него участват българи, руснаци и украинци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони